Σχεδόν η μία έφηβη στις πέντε είναι υπερβολικά αδύνατη

  Σχεδόν μία έφηβη στις πέντε είναι υπερβολικά αδύνατη στη Γαλλία, σύμφωνα με μια έρευνα για την παχυσαρκία των Γάλλων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Εθνική Αρχή Υγείας.
  Το διάστημα 2006- 2015 το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών αυξήθηκε από το 8% στο 13% στις ηλικίες 6-17 ετών. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται ιδιαίτερα έντονα σε μια κατηγορία: στα κορίτσια της ηλικιακής ομάδας 11 έως 14 ετών. Ο αριθμός τους είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια (19,6% έναντι 4,3%).
  Άραγε πρόκειται για την επιρροή της βιομηχανίας της μόδας, που επιβάλλει το πρότυπο των υπερβολικά αδύνατων ή ακόμα και λιποβαρών μοντέλων;
  Ή μήπως ευθύνονται οι προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν τους μέσω του Διαδικτύου (απίστευτα αδύνατοι γοφοί που δεν ακουμπούν ο ένας τον άλλο, μέσες που κρύβονται πίσω από μια κόλλα Α4).
  «Δεν έχουμε καμία εξήγηση, πρέπει να το ερευνήσουμε περαιτέρω» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενουά Σαλανάβ, αξιωματούχος της μονάδας διατροφικής παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.
  Ο ειδικός πάντως δεν θέλει να προκαλέσει πανικό: «… Μιλάμε κυρίως για αδυναμία» ακριβώς κάτω από το όριο του φυσιολογικού, «δεν πρόκειται για παθολογία, για ανορεξία».
  Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας πρέπει να εξετάσουν και αυτό το ζήτημα ενώ έως σήμερα είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, σημειώνει ο Σαλανάβ.
  Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ