Πάντα σε ετοιμότητα η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κασσάνδρα – Αγάπη και Εθελοντισμός τα όπλα της  *Της Χριστίνας Τσερβελή
  Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με βάση την Κασσάνδρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της. 
  Με γνώμονα τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και τον εθελοντισμό, τα 27 μέλη της ΕΟΔ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι άριστα εκπαιδευμένα και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό πρώτων βοηθειών καθώς και ένα πλήρες φαρμακείο.
  Η συγκεκριμένη βάση καλύπτει κυρίως την Κασσάνδρα, ωστόσο, εάν κληθεί, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και περιστατικά σε όλη τη Χαλκιδική αλλά και στην Ελλάδα.
  Όπως αναφέρει στην politikixalkidiki.gr ο εθελοντής διασώστης Θέμελης Ιερισσιώτης, η ΕΟΔ συνεργάζεται με την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το λιμενικό και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις πνιγμού, πυρκαγιών, οδικών ατυχημάτων, σεισμών και περιστατικά που επιβάλλουν τη χρήση πρώτων βοηθειών.
  «Σπεύδουμε όπου μας έχουν ανάγκη και μας χρειάζονται. Βρισκόμαστε πάντα πίσω από την κρατική μηχανή και προσφέρουμε τη βοήθεια μας εθελοντικά στους συνανθρώπους μας», σημειώνει ο κ. Ιερισσιώτης. 
  «Είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε άριστα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε έκτακτα περιστατικά. Με τον εθελοντισμό και την αγάπη πάμε μπροστά και προσπαθούμε να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι», προσθέτει. 
  Παράλληλα, η ΕΟΔ στην Κασσάνδρα πραγματοποιεί και σεμινάρια πρώτων βοηθειών τόσο σε σχολεία και σε μικρούς μαθητές όσο και σε ξενοδοχεία, προκειμένου να εκπαιδεύσει το προσωπικό.
  Για να μπορέσει κάποιος να γίνει μέλος της ΕΟΔ πρέπει να έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και να παρακολουθήσει τη βασική εκπαίδευση που παρέχεται από τους πιστοποιημένους διασώστες. 
  Στη συνέχεια επιλέγει την ειδικότητα που επιθυμεί να ακολουθήσει (ορεινή διάσωση, διάσωση στο υγρό στοιχείο, αντιμετώπιση καταστροφών, πρώτες βοήθειες, ανθρωπιστικές αποστολές κτλ). Η εκπαίδευση είναι συνεχής και απαιτεί θέληση και μεράκι. 
  Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με βάση την Κασσάνδρα λειτουργεί από το 2007. Το Παράρτημα βρίσκεται στα Ν. Μουδανιά και η Χαλκιδική διαθέτει δύο βάσεις, μία στην Κασσάνδρα και μία στη Μ. Παναγία. 
  Τι είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης 
  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση έρευνας και διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση, ενώ από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
  Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 31 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με Αρ. Μητρώου έξι καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005, καθιστώντας τη ως τη μόνη διεθνή διασωστική οργάνωση στην Ελλάδα. 
  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ. Μητρώου 14) του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και με την ECHO (European Community Humanitarian Office) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  Επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης είναι η μόνη ελληνική οργάνωση  που είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης (IKAR-CISA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διασωστικών Σκύλων (IRO) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάσσιας Διάσωσης (I.M.R.F.).
  Σκοπός και δράσεις
  Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παρέχει βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή ανθρωπιστικών αποστολών, παροχής πρώτων βοηθειών, υποστήριξη ζωής, πρόληψης κινδύνων, προετοιμασίας και εκπαίδευσης σε έρευνα, διάσωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μέσω των παραρτημάτων της Οργάνωσης, σε καταστάσεις:
  – Εκτάκτου και εθνικής ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστροφών ή σοβαρών περιβαλλοντικών κινδύνων όπως σεισμών, αποκλεισμών (χιόνια, πλημμύρες, πυρκαγιών, ερευνών αγνοουμένων ιδιαίτερα σε ορεινές ή θαλάσσιες  ζώνες, σε κατεστραμμένα κτήρια, ανοιχτές περιοχές). Προσφορά παροχής βοήθειας σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικό υλικό μπορεί να διατεθεί από την Οργάνωση από οποιονδήποτε ζητηθεί, στα πλαίσια της διάσωσης και σε διεθνές επίπεδο.
  – Φυσικών καταστροφών (σεισμών, πλημμύρων, χιονοστιβάδων, κ.ο.κ.).
  – Ανθρωπογενών καταστροφών (πυρκαγιών, μαζικών ατυχημάτων, κ.ο.κ.).
  – Ανθρωπογενών κρίσεων (πολεμικών συγκρούσεων και αποτελέσματα αυτών).
  – Σε κάθε άλλη εξαιρετική κατάσταση συγκρίσιμη με φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.
  Μάθετε περισσότερα για την ΕΟΔ εδώ