Η θερινή περίοδος ξεκίνησε για τα καλά στη Χαλκιδική και ενώ αυξάνει ο αριθμός των τουριστών με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων.
Αν και το δυναμικό του ΕΚΑΒ Κασσανδρείας ενισχύθηκε με 5 άτομα ακόμα, τα κενά δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία 24ωρης βάσης τα δυο οχήματα.
Και για να γίνει αντιληπτό τα 7 άτομα που  αποτελούν την μόνιμη δύναμη συν τους 5 συμπληρωματικούς αυξάνουν τον αριθμό σε 12 άτομα, ένα ασθενοφόρο όμως για να καλύψει 24ωρες θέλει 11 άτομα…οπότε καταλαβαίνουμε όλοι με απλά μαθηματικά και μόνο , ότι είναι καλή η προσπάθεια, αλλά τα 2 ασθενοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν από μόνα τους …  
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στο  νομό Χαλκιδικής υπάρχουν πέντε κέντρα Υγείας, στα Μουδανιά, στην Κασανδρεία, στην Καλλικράτεια, στον Άγιο Νικόλαο και στο Παλαιοχώρι. Ανάλογα με τις βάρδιες της εβδομάδας, τα ασθενοφόρα βρίσκονται σε Μουδανιά, Κασσάνδρα, Παλαιοχώρι, Άγιο Νικόλαο, Πολύγυρο και ελάχιστες φορές στην Ιερισσό. Επικουρικά υπάρχει διαθέσιμο και ελικόπτερο για την αεροδιακομιδή ασθενών κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Για να έχουμε δε μια καλή εικόνα της κίνησης αυτών των κέντρων, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ένα μόνο, το κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, τον περσινό Αύγουστο το επισκέφθηκαν 6.500 ασθενείς και  από αυτούς οι 3.500 ήταν επείγοντα περιστατικά.
Και σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό οι εφημερίες καλύπτονται μόνο από γενικούς γιατρούς, χωρίς να υπάρχουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων, παρά μόνο ένας παιδίατρος στο κέντρο υγείας των Μουδανιών.
.