Τα κόκκινα αστέρια αντιστοιχούν στα σημεία δεγματοληψίας (Πηγή: K.Reicherter, RWTH Aachen University)
Σύμφωνα με μελέτη του τμήματος αρχαιολογικών ερευνών του  Πανεπιστημίου του Ααχεν υπό τον καθηγητή Ράιχερτερ,  σωτήριο ήταν ένα τσουνάμι για την Ποτίδαια, στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εμπόδισε τους Πέρσες και τα στρατεύματα του σατράπη Αρτάβαζου, τον χειμώνα του 479 πΧ. 
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε το παράξενο φαινόμενο, την «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.
Η αρχαία Ποτίδαια βρισκόταν στη θέση της σημερινής Νέας Ποτίδαιας στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, λίγο βόρεια της χερσονήσου Κασσάνδρας, η οποία ονομαζόταν τότε Παλλήνη.
Το 479 π.Χ πολιορκήθηκε χωρίς να ηττηθεί από τη μεγάλη στρατιά του Αρτάβαζου, σατράπη της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Ο Ράιχερτερ και οι συνάδελφοί του επαλήθευσαν την αφήγηση του Ηροδότου, αναλύοντας δείγματα που έλαβαν από τη χερσόνησο της Κασσάνδρας και τα οποία αποκάλυψαν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου “μεγάλης ισχύος, όπως τα τεράστια κύματα.
Οι πυρήνες που ανασύρθηκαν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις αποκάλυψαν ενδείξεις «θαλάσσιων συμβάντων υψηλής ενέργειας», τα οποία χρονολογήθηκαν στον 5ο π.Χ αιώνα. 
Τις ενδείξεις αυτές ενισχύουν τα ευρήματα στην αρχαία πόλη της Μένδης, λίγο νότια της Ποτίδαιας: πολύ αρχαιότερα θαλάσσια όστρακα που μεταφέρθηκαν από τον πυθμένα του κόλπου βαθιά μέσα στις ακτές.
Το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί από τα βάθη της θάλασσας, μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.
Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Hamburger Abendblatt», ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Ελλάδα είναι υποτιμημένος, καθώς τα προηγούμενα 5000 χρόνια υπήρχαν στα βόρεια συνέχεια τέτοια φαινόμενα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μοντελοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας στη λεκάνη του Βορείου Αιγαίου υποδεικνύει ότι η περιοχή θα μπορούσε να πληγεί και στο μέλλον από μεγάλα τσουνάμι.
Η μελέτη του Γερμανικού πανεπιστημίου  θα παρουσιαστεί  στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας όπου και εξετάζονται οι τόποι που μπορούν να πληγούν από τσουνάμι με ιστορικά στοιχεία.