Μειώνονται τα πρόστιμα, αυξάνονται οι δόσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. 
Ο κ. Σταθάκης ενημερώνει ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στο οποίο έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε με επέκταση των δόσεων, από 60 σε 80, και με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μείωση των προστίμων με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, να είναι δυνατή για όλους τους πολίτες η δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, συμπληρώνει, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων, για ένα χρόνο, σε όσους λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια ανέργους.
Επιπροσθέτως, τα πρόστιμα μειώνονται με κριτήρια την παλαιότητα της αυθαίρετης κατασκευής, το εμβαδόν της, το αν βρίσκεται εκτός σχεδίου ή είναι υπό ένταξη στο σχέδιο και γενικότερα ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.