Τον τίτλο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» κατέκτησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε αναγνώριση του έργου που επιτελεί, το οποίο αξιολογήθηκε από δωδεκαμελή Εξεταστική Επιτροπή, που αποτελείται από αντιπρόσωπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και από εκπροσώπους λοιπών ενδιαφερομένων μερών – φορέων.
Το βραβείο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» παρέλαβε χτες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, παρουσία Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων από όλη την Ευρώπη.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σχεδιάζουμε για την επόμενη πενταετία, με όραμα για ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα μοντέλο βασισμένο στην έρευνα και την καινοτομία, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις νέες τεχνολογίες., με ενισχυμένους δεσμούς μεταξύ της βιομηχανίας, της έρευνας, της διακυβέρνησης και της κοινωνίας, με ανοιχτές προοπτικές επιτυχίας για όλους και φυσικά για τους νέους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Κατά το χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του βραβείου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι: 
«Είναι εξαιρετική τιμή και επιβράβευση για εμάς το γεγονός ότι επιλέχτηκε από πολλές υποψήφιες ευρωπαϊκές Περιφέρειες η δική μας Περιφέρεια γι’ αυτή τη διάκριση. 
Αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού έργου που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του γεγονότος ότι κατορθώσαμε να είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων επί δυο συνεχόμενες Προγραμματικές Περιόδους».
Το βραβείο – σήμα της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης είναι ετήσιος θεσμός της Επιτροπής των Περιφερειών, που αναδεικνύει κι επιβραβεύει τρεις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, οι οποίες εφαρμόζουν εξαιρετικές και καινοτόμες στρατηγικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους και της οικονομικής τους επιφάνειας. 
Στις τρεις Περιφέρειες με το πλέον αξιόπιστο, διορατικό και υποσχόμενο όραμα και σχεδιασμό απονέμεται για ένα συγκεκριμένο έτος το σήμα. 
Για φέτος το βραβείο κέρδισαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ Ντε Φρανς) και η Βορειοδυτική Περιφέρεια της Ιρλανδίας, «για το έργο τους, τις εξαιρετικές τους στρατηγικές και την προσήλωσή τους στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στις επικράτειές τους».
Το σήμα της Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης, καθιερώθηκε ως θεσμός από το 2011.
Η απονομή του βραβείου έχει πολλαπλά οφέλη για τις βραβευμένες Περιφέρειες. Αποδίδει την απαραίτητη πολιτική ώθηση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιχειρηματικού οράματος της Περιφέρειας και αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη δημιουργία επιχειρηματικής δυναμικής μέσω:
-Της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων για την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Small Business Act – SBA) σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και επίτευξης των στόχων της στρατηγικής «ΕΥΡΩΠΗ 2020».
-Της καλής χρήσης των ευρωπαϊκών και λοιπών δημοσίων κονδυλίων που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικής πολιτικής.
-Της ενδυνάμωσης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της δυνατότητας συνδιαμόρφωσης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη των στρατηγικών για την εφαρμογή του SBA.
-Της εισαγωγής στην κουλτούρα του μεσο-μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και την υιοθέτηση μηχανισμών για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των δράσεων.
-Της εμπέδωσης και της αναγνωρισιμότητας των περιφερειακών επιχειρησιακών πολιτικών.
-Της ενδυνάμωσης της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας για την απονομή του σήματος της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας, υποβάλλοντας ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Η πρόταση της Περιφέρειας περιλαμβάνει συγκεκριμένα υλοποιήσιμα μέτρα μεταξύ των οποίων:
1.Η στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω των οργανωτικών δομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κεντρικό συντονιστικό ρόλο κατέχει η προσφάτως συσταθείσα Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ άμεσα προωθείται η προτυποποίηση διαδικασιών επιχειρηματικότητας και η δημιουργία one stop shop εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών.
2.Η ίδρυση εργαστηρίου εφαρμογών επιχειρηματικότητας.
3.Η δημιουργία πλατφόρμας χρηματοδότησης.
4.Η προώθηση/στήριξη της συμμετοχής καινοτόμων επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις.
5.Η συνεργασία επιχειρήσεων της περιφέρειας με το CERN.
6.Η στήριξη start-ups και καινοτόμων επιχειρήσεων.
«Μέσω του σήματος Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης θέλουμε να δείξουμε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΜΜΕ αποτελούν την κύρια πηγή απασχόλησης και ανάπτυξης. Επιπλέον, οι ΜΜΕ παραμένουν πιστές στην περιοχή τους. Στηρίζοντας τις ΜΜΕ μπορούμε να ενισχύσουμε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των δήμων και των περιφερειών μας», ανέφερε ο Karl-Heinz Lambertz, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.