Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα στις 8 το απόγευμα αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε τελετή που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας δήλωσε πως η αναγόρευση του κ. Γιούνκερ για το Πανεπιστήμιο,έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό το οποίο «είναι σταθερά προσανατολισμένο στη σύγχρονη δυτική σκέψη και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη».
Σημειώνεται, ότι στην ομόφωνη απόφαση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, για την πρόταση επιτιμοποίησης του κ. Γιούνκερ, «βάρυνε το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει και της οποίας προΐσταται, είναι η πρώτη φορά που με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) συγκροτήθηκε ως ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που η νομιμοποίησή του, εν μέρει, αντλείται, ευθέως, από τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών, όπως αυτή εκδηλώνεται με την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κάθε πέντε χρόνια».
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζεται βαθιά ευρωπαϊστής και ένθερμος φίλος της Ελλάδας και είναι χαρακτηριστικό των πεποιθήσεών του το θέμα της ομιλίας που θα εκφωνήσει : ”Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού”.
“Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του στις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού, τιμή για τον ίδιο αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, για την επικείμενη αναγόρευση.
«Ακόμη και τώρα, ίσως αρκετοί δεν γνωρίζουν τη συμβολή του Προέδρου Γιούνκερ στην υπόθεση της Ελλάδας. Και αυτό, όχι μόνο από συμπάθεια στη χώρα μας, αλλά κυρίως, από βαθιά πίστη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και στην αξία της διατήρησης της ευρωπαϊκής συνοχής», είπε ο κ. Καρβούνης, τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανήκει στο εξέχον είδος των πεπεισμένων Ευρωπαϊστών, που δεν διανοούνται άλλο δρόμο πέραν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ?Μακεδονία?, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης θα συνοδεύσει τον κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα γίνει η επιτιμοποίηση του σε διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόγραμμα Τελετής
– Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Γεώργιο Δέλλιο
– Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
– Έπαινος του τιμώμενου από την Αναπληρώτρια Πρύτανη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, Δέσποινα Κλαβανίδου
– Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: ”Ελλάδα και Ευρώπη: Ένα ταξίδι ανθρωπισμού”
Μουσικό Μέρος
– «Ωδή στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία του L.w.Beethoven σε ποίηση
F. Schieller – Επίσημος Ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
– «Τσάμικος» του Μάνου Χατζηδάκι