Ξεκίνησε ο 47ος Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου, με δυσμενείς για τους κολυμβητές καιρικές συνθήκες και υψηλό κυματισμό, στις 9 η ώρα σήμερα το πρωί, από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας προς τη Νικήτη της Σιθωνίας.
Ο Διάπλους του Τορωναίου αποτελεί ίσως  το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Χαλκιδικής και θεωρείται ένας αγώνας από τους πλέον καταξιωμένους στον χώρο της ελεύθερης κολύμβησης μακρινών αποστάσεων  στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Κάθε χρόνο σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης κολυμβητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να λάβουν μέρος στον  αγώνα, που τον χαρακτηρίζει το γνήσιο αθλητικό ιδεώδες χωρίς  σκοπιμότητες που δημιουργεί συνήθως η διαδικασία του πρωταθλητισμού.
Στη φετινή διοργάνωση  κατατέθηκαν πάνω από 60 αιτήσεις κολυμβητών και από αυτούς συμμετέχουν οι 20.
Στον Διάπλου του Τορωναίου, που αποτελεί θεσμό –πλέον- για την παγκόσμια μαραθώνια κολύμβηση και διοργανώνεται από τον Δήμο Σιθωνίας και την  Ε.Ε.Ν.Ν. «Ο Σίθων», οι κολυμβητές διανύουν την απόσταση των 26 χλμ από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης. 

Φυσικά για την ασφάλειά τους υπάρχουν σε απόσταση ασφαλείας παραπλέοντα συνοδεύτηκα ταχύπλοα σκάφη, τα οποία μπορούν να προστρέξουν άμεσα για να επιλύσουν το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν οι αθλητές.

Και λίγα λόγια για την ιστορία ….
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1971, από μια παρέα φίλων οι οποίοι με κίνητρο την αγάπη τους για την θάλασσα και την κολύμβηση αποφάσισαν, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα διαπλέοντας  τον Τορωναίο Κόλπο.
Το εγχείρημα των έξι φίλων κολυμβητών σχεδόν πέρασε απαρατήρητο. Η προσπάθεια    επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. 
Το 1973 οι φίλοι -με αφορμή τον διάπλου- αποφάσισαν να  ιδρύσουν την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». 
Το 1974 λόγω των πολιτικών γεγονότων  στην Ελλάδα και την Κύπρο ο αγώνας δεν έγινε. 
Έτσι το 1975 γίνεται ο 5ος κολυμβητικός διάπλους ο οποίος  ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών αλλά και των συμμετεχόντων
΄Εκτοτε ανελλιπώς  κάθε χρόνο, συνήθως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου ο Διάπλους γίνεται, από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, είναι ένα γεγονός κολύμβησης και  πλέον είναι ένας διεθνής θεσμός που αποδεικνύει το στίχο του τραγωδοποιού Σαββόπουλου… γράφουν οι Έλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες…