Σύμφωνα με εκτεταμένες έρευνες Διεθνών Οργανισμών αλλά και ειδικών Ευρωμεσογειακών Πανεπιστημιακών κέντρων, η Μεσόγειος κινδυνεύει από τα πλαστικά που ρίχνουμε με διάφορους τρόπους στις ακτές ή στις θάλασσές της. 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1.455 τόνοι πλαστικού επιπλέουν σήμερα στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ θαλάσσια σκουπίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης. 
Το 94% των πλαστικών απορριμμάτων εκτιμάται ότι βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.
Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα 363 πλαστικές σακούλες ανά άτομο, μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτή την ποσότητα ανακυκλώνεται. 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί «H εξάρτηση μας από το πλαστικό μιας χρήσης έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε μια πελώρια χωματερή… η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν πάρει την απόφαση να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα σε πολυσύχναστες παραλίες, τα οποία  θα συγκρατούν τα επιπλέοντα σκουπίδια, ώστε να μην ενοχλούν τους λουόμενους. 
Αν δε μειώσουμε ριζικά το πλαστικό μιας χρήσης στη ζωή μας το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο και καμία λύση δεν θα είναι αρκετή».
Για αυτό τον λόγο, το διάστημα από 20 Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου, οι λουόμενοι αλλά και ο κόσμος που κινείται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, θα δουν ένα διαφορετικό πλοίο, το οποίο θα ταξιδέψει στο Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος με ελεύθερη είσοδο και ανοιχτό κατάστρωμα σε όλους όσοι θέλουν να το επισκεφθούν για να ενημερωθούν για το πρόβλημα.