Ο καιρός σήμερα… Δευτέρα 17 Ιουλίου… Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Ακόμη μεγαλύτερη μεταβολή, θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά, θυελλώδεις ανέμους, σφοδρές καταιγίδες και ραγδαίες βροχοπτώσεις στην Χαλκιδική, στα ανοιχτά του Θερμαϊκού, τις Β. Σποράδες, την Aνατολική Θεσσαλία, την Βόρεια & Ανατολική Εύβοια , την Λήμνο και την Θάσο .
  Για σήμερα επίσης υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης υδροστροβίλων / ανεμοστρόβιλων σε περιοχές του Δυτικού & Βόρειου Αιγαίου.
  Η θερμοκρασία θα αγγίξει τιμές φθινοπώρου αφού θα έχουμε κάθετη πτώση της θερμοκρασίας κατά περίπου 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.
  Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή μεταξύ των Σποράδων, της ανατολικής Μαγνησίας και της Χαλκιδικής, αναμένεται η εκδήλωση επικίνδυνων- δυνητικά ακραίων- καιρικών φαινομένων από το ξημέρωμα της Δευτέρας έως και το ξημέρωμα της Τρίτης , καθώς οι βροχοπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια, θα συνοδεύονται από μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα, κατά διαστήματα ριπαίους ανέμους και χαλάζι. 
  Το μόνο θετικό είναι ότι το χαλάζι δεν φαίνεται να είναι μεγάλης διαμέτρου , ωστόσο τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι θυελλώδεις άνεμοι -κυρίως στα θαλάσσια τμήματα- θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν δεδομένα. 
  Το αν ο πυρήνας των έντονων φαινομένων “χτυπήσει” κατοικημένες περιοχές ή όχι συνιστά θέμα τύχης και για αυτό η παραπάνω προειδοποίηση είναι αναγκαία.
  Αξίζει να τονιστεί ότι οι πυρήνες των καταιγίδων που θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειο-Δυτικού Αιγαίου , θα αποκτήσουν ιδιαίτερα οργανωμένο χαρακτήρα , δηλαδή θα έχουν τη μορφή συμπλέγματος, το οποίο φαίνεται να παραμένει σχεδόν στάσιμο για πολλές ώρες , δηλαδή να μετακινείται πολύ αργά. 
  Από άποψης μετεωρολογικού ενδιαφέροντος, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοικές για τη δημιουργία μεσοκυκλώνα, δηλαδή περιστρεφόμενης καταιγίδας μέσης κλίμακας.
  Λόγω της έντασης των αναμενόμενων φαινομένων και του γεγονότος ότι χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε κατασκηνώσεις, ανοικτούς χώρους, παραλίες ή/και συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη θάλασσα, απαιτείται ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας.
  Πηγή: ΕΜΥ/ΜΕΤΕΟ/eviaweather.gr