Σήμερα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 4 μηνών με την κατηγορία ότι παρακινούσε εφήβους να αυτοκτονήσουν ο διαχειριστής Φιλίπ Μπουντέικιν του διαδικτυακού παιχνιδιού Μάστιγας «μπλε φάλαινα» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte. 
Σύμφωνα με την ανάκριση ο Μπουντέικιν, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2016 με το ψευδώνυμο «Φιλιπ Λις» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkoktakte, προπαγάνδιζε την αυτοκτονία σε ανηλίκους και τους παρακινούσε να αυτοκτονήσουν. Αποδείχθηκε ότι ο Μπουντέικιν ήταν αυτός που παρακίνησε μια 15χρονη από το Αστραχάν να αυτοκτονήσει, αλλά κατάφεραν να την αποτρέψουν με παρέμβαση τους οι αστυνομικές αρχές. 
Επίσης ο Μπουντέικιν, παρακίνησε με τον ίδιο τρόπο μια 17χρονη η οποία το καλοκαίρι του 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας.
Η νομοθεσία αυτή τη στιγμή για παρακίνηση ανηλίκων σε αυτοκτονία προβλέπει ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα έξι χρόνια, αλλά η Ρωσική Δούμα επιδιώκει να οι ποινές αυτές να φθάσουν έως τα 12 χρόνια.