Το «Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προτείνει να ενεργοποιήσει η Ελλάδα, για τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής,  με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.
Στο γραπτό ερώτημα του ο κ. Κύρτσος, επικαλείται τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν από το Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, η κατάσταση είναι δύσκολη και έχει ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος θα πρέπει να αναφερθεί, ότι λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση κινηθεί  άμεσα, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά για την αποκατάσταση της πλημμυροπαθούς περιοχής και κάλεσε τους αρμόδιους  να προχωρήσουν τάχιστα  στην καταγραφή των καταστροφών προκειμένου να υποβάλλουν έγκαιρα την σχετική αίτηση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε  ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) είναι ένας μηχανισμός της ΕΕ, που δημιουργήθηκε  για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002.
Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 73 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 3.8 δισ. ευρώ σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας η κυβέρνηση να προχωρήσει στα δέοντα προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγείσες περιοχές της Σιθωνίας από τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία.