Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο για επτά τύπους καρκίνου, σύμφωνα με ανασκόπηση έρευνας που έγινε από την καθηγήτρια Jennie Connor του πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία.
Τα αποτελέσματα της  έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει μια αιτιώδης συνάφεια (δηλαδή σχέση αιτίας – αποτελέσματος) μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, η οποία είναι ισχυρότερη από ότι πίστευε η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα. 
Οι μορφές καρκίνου που δείχνουν  τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των ακόλουθων καρκίνων: στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, ήπατος, παχέος εντέρου, ορθού και μαστού. 
Η έκθεση αυτή κάνει αναφορά στις αποδείξεις ότι το αλκοόλ προκάλεσε περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους από καρκίνο το 2015 και το 5,8% των θανάτων από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. 
Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη και συχνότερη είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για καρκίνο, αλλά αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και όσους καταναλώνουν μέτρια προς χαμηλή ποσότητα αλκοόλης.
Τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με προηγούμενες θεωρίες, ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. 
Η έρευνα της Connor προτρέπει τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικότητα άλλες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι μπορεί να έχει και θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Κάποια σύγχυση και σκεπτικισμός για το αν το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο είναι αναμενόμενο να υπάρχει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμφιβολία αυτή προκαλείται από την λανθασμένη διάχυση και διάδοση της παραπληροφόρησης, η οποία υπονομεύει ευρήματα της έρευνας», λέει η ίδια στην έκθεσή της..