Αυτόματα θα επιστρέφει το Δημόσιο ποσά φόρων έως 10.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το νέο πλαίσιο των επιστροφών φόρων καθορίζεται με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίζεται εντός της εβδομάδας.
Η ρύθμιση θα προβλέπει την επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με διαδικασίες εξπρές και χωρίς έλεγχο για ποσά έως και 10.000 ευρώ.
Οι επιστροφές εξπρές προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του Αυγούστου, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ υπολογίζεται ότι αφορούν το 90% των περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότερες από 4.500 επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα ένας στους τρεις επαγγελματίες – επιχειρηματίες που σήμερα είναι υποχρεωμένος να περιμένει ακόμη και πάνω από ένα έτος προκειμένου να εισπράξει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα πάρει σύντομα «ανάσα» ρευστότητας. Οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ως 10.000 ευρώ που θα δοθούν αυτόματα και χωρίς έλεγχο αφορούν σε πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου και το 4,5 τοις χιλίοις στο συνολικό ποσό. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας, από την αυτόματη επιστροφή των φόρων θα ωφεληθούν χιλιάδες φορολογούμενοι ενώ δεν δημιουργείται πρόβλημα στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το Μάιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ.