Με αφορμή τα πέντε κρούσματα της λοίμωξης του ιού του δυτικού Νείλου, στην Στερεά Ελλάδα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δηλώσαν  στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό της λοίμωξης  στη Μακεδονία και την Θράκη.
Τα  κουνούπια που εξετάστηκαν από το εργαστήριο του κέντρου ήταν αρνητικά, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού και στην περιοχή μας. 
Πάντως το πλέον πιθανό είναι να έχει εμφανιστεί ο ιός στην περιοχή της Αργολίδας επειδή εκεί δεν υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια κρούσματα. 
Αντίθετα, στην Μακεδονία και την Θράκη  υπήρξαν αρκετά κρούσματα μετά το 2010 και έτσι ο πληθυσμός των ανθρώπων και των πουλιών που μεταδίδουν τον ιό είναι πλέον άνοσος. 
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου, φορέας του ιού δεν είναι ο άνθρωπος αλλά τα πουλιά που μεταναστεύουν, σταθμεύουν σε κάποιες περιοχές και αναπαράγονται. Τα ορνιθόφιλα κουνούπια μπορεί να τσιμπήσουν τα πουλιά αυτά, να μολυνθούν και στη συνέχεια να μολύνουν ανθρώπους, όπως έγινε το 2010, όταν ανιχνεύτηκε στη χώρα μας ένας νέος ορότυπος του ίδιου ιού και μάλιστα πήρε το όνομα “Νέα Σάντα” από την τοποθεσία στην οποία εντοπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών του Α.Π.Θ.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προληπτικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, όπως  σήτες στα σπίτια, εντομοαπωθητικά και να αποφεύγουμε τις εξόδους τις ώρες που είναι ενεργά τα κουνούπια.
Με στοιχεία :ΑΠΕ-ΜΠΕ