Από σήμερα  Σάββατο 29 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, θα διεξαχθεί η Διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση «Κύπελλο Βορείου Αιγαίου 2017», για σκάφη με πιστοποιητικά ORC International, ORC Club και IRC με ιστιοδρομίες στον Τορωναίο Κόλπο.
Από το Porto Carras που θα είναι η έδρα της διοργάνωσης, θα γίνει η έναρξη των ιστιοδρομιών  τα συμμετέχοντα σκάφη θα ελλιμενιστούν στην μαρίνα του .
Οι ιστιοδρομίες θα περιλαμβάνουν διαδρομές ελεγχόμενου στίβου (όρτσα-πρύμα, τρίγωνο) και παράκτιες διαδρομές στον Τορωναίο κόλπο.
Ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης από το 1978, μια εποχή που η αγωνιστική ιστιοπλοΐα αλλά ακόμα και η απλή ενασχόληση ενηλίκων με την ανοικτή θάλασσα ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ο ΝΟΘ προκήρυξε τους πρώτους διεθνείς αγώνες για σκάφη ανοικτής θαλάσσης στα δικά του πελάγη και έφερε την ανοικτή Θάλασσα στα νερά του Βορείου Αιγαίου.. 
Την πρώτη χρονιά εξ αιτίας των σεισμών της Θεσσαλονίκης, οι αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν αλλά ξεκίνησαν δυναμικά την επόμενη με έδρα την Σκόπελο. 
Οι καλύτεροι  των ελλήνων ιστιοπλόων, με πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και μεγάλα ονόματα της ανοικτής θάλασσας και των ωκεανών, έλαβαν μέρος από την αρχή της προσπάθειας.
Στα επόμενα χρόνια, πληρώματα από την Ελλάδα, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ρωσία, την Τουρκία και την Βουλγαρία, συμμετείχαν στις διοργανώσεις και όργωσαν αγωνιστικά τα νερά του Βορείου Αιγαίου. 
Μετά από μία περίπου δεκαετία ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης επανήλθε το 2013 με την αναβίωση του Κυπέλλου Βορείου Αιγαίου, διοργανώνοντας ταυτοχρόνως το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ. Την επιτυχημένη διοργάνωση τίμησαν με την συμμετοχή τους 36 σκάφη από όλη την Ελλάδα.