Απορρίφθηκε το αίτημα της διοίκησης του ΟΑΣΘ για αναστολή του νόμου περί απο-ιδιωτικοποίησης
Η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, αναμένεται να οριστεί με βάση τουλάχιστον, τα προβλεπόμενα στον νόμο 4482/2017 περί τής απο-ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστος Στεφανίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι απορρίφθηκε το αίτημα της διοίκησης των μετόχων για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής, με αντικείμενο την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου, και η συζήτηση για το θέμα θα γίνει οριστικά στις 5 Σεπτεμβρίου. 
Κατά συνέπεια, η διαδικασία εφαρμογής του νόμου και ορισμού νέας διοίκησης προχωρά κανονικά.
Βάσει του νόμου, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή στις 19 Ιουλίου διορίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο γενικός διευθυντής και ορκωτός λογιστής ,ελεγκτής του Ο.Α.Σ.Θ. 
Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, τίθεται ο Ο.Α.Σ.Θ. σε εκκαθάριση εν λειτουργία και ορίζεται η προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την εκκαθάριση, για την εκτέλεση του μεταβατικού συγκοινωνιακού έργου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα μέλη, ένα εκ των οποίων είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένα προτείνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκ των οποίων ένα εκτελεστικό, ο γενικός διευθυντής και ο ορκωτός ελεγκτής προτείνονται στη γενική συνέλευση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών”.
Με το απορριφθέν αίτημά της, η διοίκηση των μετόχων του ΟΑΣΘ διεκδικούσε να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4482/2017 περί απο-ιδιωτικοποίησης, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Οργανισμός (σ.σ. κάτι που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο).
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου, ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται και θα παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια επωνυμία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ δράση αναλαμβάνουν δύο δημόσιοι φορείς: ο “Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης” (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που θα έχει διάρκεια ζωής 90 χρόνων και θα αναλάβει την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων για τη μεταφορά και εξυπηρέτηση επιβατικού κοινού εντός της Περιφερειακής Ενότητας) και η “Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε “(ΑΣΥΘ ΑΕ) που θα παρέχει τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό όταν ολοκληρωθεί και του τραμ εφόσον δημιουργηθεί (σ.σ. μέτοχος της ΑΣΥΘ Α.Ε. θα είναι ο ΟΣΕΘ, ο οποίος θα μπορεί να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% των μετοχών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ).
Τόσο η ΑΣΥΘ ΑΕ, όσο και ο ΟΣΕΘ ΑΕ, θα έχουν εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, ενώ στη διοίκηση του δεύτερου θα εκπροσωπούνται -μεταξύ άλλων- με ένα μέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (τα τέσσερα επιμελητήρια ορίζουν έναν εκπρόσωπο συνολικά).
Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ