Το 2014 ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών που επισκέπτονταν την Χαλκιδική ήταν  σχεδόν μηδενικός…, σήμερα αριθμούν σε χιλιάδες  μόλις σε μια τετραετία μέσα.
Οι Ολλανδοί τουρίστες την τελευταία τετραετία, έχουν ανακαλύψει τον δικό τους καλοκαιρινό παράδεισο στη χερσόνησο του Άθω, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, ανάμεσα σε καταγάλανα νερά και κατάφυτες από πεύκα πλαγιές και κοντά στη μοναστική πολιτεία του Αγίου ‘Ορους.
Το φαινόμενο αυτό όμως, της εκρηκτικής προσέλευσης εξηγείτε όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μαρία Πάππα, γιατί από το 2011 είχε ξεκινήσει η οργανωμένη καμπάνια για την προσέλκυσή τους και αυτή μετά από δυο χρόνια το 2014 άρχισε να αποδίδει, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία περίπου 2.500 νέων κλινών.
Στα βήματα του Αριστοτέλη
Γιατί θέλγει τους Ολλανδούς η περιοχή; Στο τρίτο πόδι, με τις περίπου 11.000 κλίνες σήμερα έναντι 8.500 το 2010 (ξενοδοχεία, παραδοσιακοί πέτρινοι ξενώνες με μοναστηριακή αρχιτεκτονική, ενοικιαζόμενα δωμάτια και, εσχάτως, πολλές βίλες πολυτελείας), οι Ολλανδοί έχουν ανακαλύψει έναν προορισμό που συνδυάζει ό,τι ζητούν από έναν τόπο διακοπών: όχι απλά ήλιο και θάλασσα, αλλά έναν τόπο που διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και …παρελθόν -όχι μόνο παρόν.
Για αυτό άλλωστε, πολλοί εξ αυτών επιστρέφουν στην περιοχή κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν τον “Αριστοτελικό Περίπατο”, βαδίζοντας στα χνάρια του γνωστού “urbi et orbi” αρχαίου ’Ελληνα φιλοσόφου, μέσα σε φυσικό τοπίο εξαιρετικού κάλλους. 
“Τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί ο μαζικός τουρισμός από Ολλανδία στην περιοχή μας, αφενός λόγω συμβολαίου που υπεγράφη με μεγάλο tour operator και αφετέρου χάρη στις συνεργασίες που διατηρούν τα ξενοδοχεία με μικρά τουριστικά γραφεία της Ολλανδίας” εξηγεί η κα Πάππα, σύμφωνα με την οποία πολλοί Ολλανδοί δεν περιορίζονται σε μόνο μία επίσκεψη, αλλά επιστρέφουν κάθε χρόνο, έχοντας μάλιστα “ανακαλύψει” προορισμούς, που μέχρι λίγα χρόνια προτιμούνταν μόνο από ‘Ελληνες, όπως το νησάκι της Αμμουλιανής.
“Επενδύουμε κάθε χρόνο στην Ολλανδία, παρουσιάζοντας κάθε φορά και διαφορετικά κομμάτια του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καταδύσεις, sailing, κρουαζιέρες, περιπατητικός τουρισμός. Ήδη, κάθε Μάιο έχουμε εδώ Ολλανδούς που κάνουν περιπατητικό τουρισμό, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Αριστοτελικό Περίπατο” σημειώνει η κα Πάππα.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περιγράφει και το προφίλ των Ολλανδών τουριστών που προτιμούν την περιοχή για τις διακοπές τους: κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, νεαρά ζευγάρια, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι. “Οι Ολλανδοί στηρίζουν την οικονομία της περιοχής, γιατί τρώνε καλά -δεν θα παραγγείλουν ένα πανάκριβο κρασί, όπως οι Ρώσοι, αλλά ούτε θα περιοριστούν σε μια σαλάτα, θα φάνε καλά- και θα κάνουν αγορές στην τοπική αγορά, θα αγοράσουν τοπικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο” σημειώνει.
Δημοσιογραφική κάλυψη του …παραδείσου
Στο μεταξύ, η προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων Ολλανδών στη χερσόνησο του ‘Αθω συνεχίζεται. 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη της Ολλανδής blogger, Bettina Neseker στην Ανατολική Χαλκιδική (28/7 – 1/8/17). 
Το άρθρο της Bettina Neseker αναμένεται να περιγράψει την περιοχή της Ολυμπιάδας ως ιδανικό τόπο οικογενειακών διακοπών, ενώ προγραμματίσθηκε να αναρτηθεί στο blog www.citymom.nl, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 30.000 μοναδικών επισκεπτών κάθε μήνα. 
Ένα δεύτερο ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στο www.ilovegriekenland.nl, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών, ειδικά για την ευρηματική διαφημιστική καμπάνια που δημιουργούν οι ίδιοι οι Ολλανδοί bloggers που ταξιδεύουν στην Ελλάδα! 
Η επίσκεψη αυτή αποτελούσε συνέργεια του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών.
Πάνω από 30 έντυπα και ηλεκτρονικά ολλανδικά δημοσιεύματα έχουν περιγράψει τα τελευταία χρόνια με κάθε λεπτομέρεια την (άγνωστη μέχρι πρότινος) Ανατολική Χαλκιδική στο κοινό της εύρωστης χώρας, ενώ τρία τηλεοπτικά αφιερώματα έχουν απογειώσει τη φήμη της προαθωνικής χερσονήσου ως προορισμού διακοπών που συνάδει με το profile της ολλανδικής τουριστικής αγοράς. 
Μία από αυτές αφορά το ένθετο περιοδικό Traveler του ολλανδικού National Geographic, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες και υμνεί την Αμμουλιανή, προτείνοντάς την στους δυνητικούς επισκέπτες ως μεσογειακό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών αλλά και ως γαστρονομικό παράδεισο, ενώ αντίστοιχη έκδοση του Griekenland Magazine αναφέρεται εκτενώς στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ