Σήμερα το βράδυ : πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης με διαφορά λίγης ώρας…

   «Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το βράδυ σήμερα, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού και μία μερική έκλειψη της Σελήνης.
  Όσοι  θελήσουν να κάνουν μια βόλτα στο φεγγάρι…«βραδιά πανσελήνου» ή απλώς έχουν βγει για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη. 
  Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφισή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
  H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 10:11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 8:22 ώρα Ελλάδας.
  Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. 
  Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.