Δέκα λόγοι για να αρχίσετε συστηματικά την κολύμβηση…
Σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε την άσκηση και την κολύμβηση ως «μέσο ενισχυτικής ίασης» του πανεπιστημίου του « Stanford», που δημοσιεύθηκε στο «Pain Research & Management», αποδείχτηκε πως η άσκηση είναι τόσο καθοριστική για την καλή υγεία ώστε έχει προταθεί να συνταγογραφείται για συγκεκριμένες παθήσεις ως “φάρμακο».
Η έρευνα έδειξε ότι η κολύμβηση είναι μια από τις καλύτερες μορφές άθλησης, τόσο για τα οστά, όσο και για το μυϊκό σύστημα, αλλά και την ισορροπία των λειτουργιών του οργανισμού και του εγκεφάλου.
Στο ίδιο δημοσίευμα οι ειδικοί αναφέρουν και τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ακριβώς πως η επαφή με το νερό ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τους 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε την κολύμβηση στη ζωή μας…
Διαβάστε 10 τους λόγους που αναφέρουν οι ειδικοί:

Συνδυάζει αερόβια άσκηση και άσκηση αντιστάσεων
Στην κολύμβηση κινούμαστε συνεχώς για να επιπλέουμε στο νερό της πισίνας, γεγονός που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.
Επιπλέον το νερό είναι περίπου 800 φορές πιο πυκνό από τον αέρα, με αποτέλεσμα οι μυς να είναι υπό συνεχή αντίσταση, άρα γυμνάζονται περισσότερο.

Μειώνει την καταπόνηση
Το κολύμπι είναι μια καλή προπόνηση για τους τραυματίες αθλητές, οι οποίοι πρέπει να προσέξουν να μην καταπονήσουν τις αρθρώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους ερασιτέχνες.

Ευνοεί τους πνεύμονες
Το σώμα μαθαίνει να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο με κάθε ανάσα και να απομακρύνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με κάθε εκπνοή.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι κολυμβητές είχαν καλύτερο παλιρροϊκό όγκο (την ποσότητα του αέρα που κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της χαλαρής αναπνοής) σε σύγκριση με τους δρομείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής ηρεμίας, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη φυσική κατάσταση.

Καλύτερη αντοχή
Η αύξηση την ικανότητας να λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο με την κολύμβηση, αυξάνει και την αντοχή. Και αυτά είναι πολύ καλά νέα για κάποιον που σκοπεύει να πάρει μέρος στο μαραθώνιο.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 σε σκανδιναβικό περιοδικό, έδειξε ότι οι κολυμβητές που ακολουθούσαν μια ελεγχόμενη τεχνική αναπνοής (λαμβάνοντας μόνο δύο αναπνοές σε 25 άρα πισίνα), είχαν κατά 6% μεγαλύτερη αντοχή στο τρέξιμο, ύστερα από 12 προπονήσεις κολύμβησης. Πέρα από την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, το κολύμπι εκπαιδεύει τους γλουτούς και τους ώμους, μύες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το τρέξιμο.

Μειώνει το στρες
Η βύθιση στο νερό, εξασθενεί τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες που βομβαρδίζουν το σώμα μας, προσφέροντας ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Pain Research & Management», οι τακτικές προπονήσεις κολύμβησης ανακούφιζαν τα συμπτώματα σε ασθενείς που έπασχαν από παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο στρες.

Είναι για όλους
Η κολύμβηση είναι ένα είδος άσκησης που απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, μαμάδες, έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένους, τραυματίες κλπ. Και αυτό γιατί ο καθένας μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό και την ένταση του καθώς κολυμπά.

Δυναμώνει όλους τους μυς
Οι κολυμβητές κουνάνε χέρια και πόδια διαρκώς. Με τις κινήσεις αυτές γυμνάζονται όλοι οι μυς του σώματος ακόμα και της μέσης χαμηλά, που συνήθως παραμελούνται.

Καθυστερεί την γήρανση
Οι τακτικοί κολυμβητές έχουν κατά 20 χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία, από αυτή που αναγράφει η ταυτότητα τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Οι επιστήμονες λένε ακόμη ότι και μέχρι το 70ό έτος της ηλικίας, το κολύμπι μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, αυξάνει την καρδιαγγειακή απόδοση, ενισχύει την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και αυξάνει την μυϊκή μάζα.

Αυξάνει την ευφυΐα
Στο νερό αυξάνεται η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο κατά 14%, αναφέρουν οι επιστήμονες, γεγονός που ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πίεση που ασκεί το νερό στην καρδιά και την θωρακική κοιλότητα.

Ανοίγει το δρόμο για νέες εμπειρίες
Το κολύμπι στη θάλασσα είναι μια εμπειρία ξεχωριστή για τον καθένα. Μια κατάδυση, μια βουτιά από ένα μώλο ή ένα σκάφος μεσοπέλαγα, μια βόλτα για ψαροντούφεκο ή απλά το κολύμπι με τη μάσκα, είναι ένας παράδεισος για τα μάτια και τη ψυχή μας. Διαφωνεί κανείς;

Πηγή: valueforlife