Κάθε χρόνο παραμονή της μέρας της Παναγίας στις 15 Αυγούστου εδώ στη Σάρτη ή Νέα Αφησία οι Αφησιανοί τιμούν την θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Ελεούσας»… και κάνουν την περιφορά του επιταφίου για χάρη της…

Και λίγα λόγια για την Παναγιά την Ελεούσα…

Η Σάρτη (ή Νέα Αφησιά) εκτός από το φυσικό της κάλος, έχει το στολίδι της, το λιμάνι των χειμαζόμενων τέκνων της, τον Ιερό Ναό της.

Έναν Ναό που φτιάχτηκε από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες κατοίκους της, τους Αφησιανούς.

Με κόπο και μόχθο έχτισαν την εκκλησία τους για να την κοσμήσουν με τα Ιερά κειμήλια που έφεραν απο την αλησμόνητη πατρίδα.

Την αφιέρωσαν στην Μητέρα των χριστιανών, στην Οδηγήτρια, στην Χαρά των Θλιβομένων, στην Κραταιά Προστασία, στην Κυρία Θεοτόκο.

Εις ανάμνησιν της ενορίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που υπήρχε στην παλιά πατρίδα αλλά και να δώσουν τιμές και ευχαριστίες, σε Αυτήν που τους φύλαξε απο την μανία των αλλοθρήσκων, σε Αυτήν που τους οδήγησε σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, σε Αυτήν που μέχρι και σήμερα τους φυλάει απο καθέ συμφορά και είναι η παρουσία της ζωντανή καθώς η Ιερά εικόνα της, της Παναγίας της Ελεούσας, δεν σταμάτησε να θαυματουργεί ούτε μια στιγμή: απο την ημέρα που κατέβηκε απο τον θρόνο της για να πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς κάνοντας το καράβι να μην ξεκινάει μέχρι να βάλουν και Εκείνη μέσα, και την άφιξη της στον νέο τόπο δείχνοντας σημάδια της ζωντανής παρουσίας της κάθε χρόνο στην πανήγυρη της, τον Δεκαπενταύγουστο.

Χιλιάδες πιστοί έχουν γονατίσει στο προσκυνητάρι της, για να Της κάνουν αίτημα αλλά και να Την ευχαριστήσουν.

Κάθε χρόνο στην Ιερά πανήγυρη Της, στις 15 Αυγούστου (το Πάσχα του καλοκαιριού), από τα πέρατα του κόσμου έρχονται να την προσκυνήσουν και να λάβουν ευλογία από τον Αγιασμό που τελείτε μπροστά στην

Θαυματουργή Εικόνα Της, αυτό επαναλαμβάνεται και στην Απόδοση Της Εορτής, κοινώς στα Εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου.

Ο Ναός σημαιοστολίζεται και φοράει τα λαμπρά λευκά ενδύματα του, για να τιμήσει Τὴν ἐν πρεσβείαις ἀκοίμητον Θεοτόκον, καὶ προστασίαις ἀμετάθετον ελπίδα και Εκείνη στον Θρόνο Της, θαρείς χαμογελαστή, περιμένει τον καθένα να του δώσει αυτό που ποθεί.

Ελάτε σε τούτο τον ευλογημένο τόπο και ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας μας, για να δείτε την χαρά να λαμπει στο πρόσωπο σας και την γαλήνη στην ψυχή σας.

Πηγή: sarti-chalkidmiki.com/φωτογραφίες Θέκλα Μαυράκη,