Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα βλάστησης, στο διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε η Πολιτική Προστασία της χώρας, σε 10.000 και πλέον πυρκαγιές ή εστίες πυρκαγιάς.

Από το 2005 χώρα έχει να αντιμετωπίσει τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, με τις σφοδρότερες μετεωρολογικές συνθήκες όσον αφορά την ξηρασία, τη ζέστη και την ένταση των ανέμων, διευκρίνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC), Ρουί Εστέβες, βασιζόμενος στα δεδομένα του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών (ICNF) όπως επίσης και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας (IPMA).

Για το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 10.000 και πλέον πυρκαγιές ή εστίες πυρκαγιάς, έναντι 7.500 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αν και το νούμερο της καμένης γης στη Πορτογαλία ακούγεται δυσθεώρητο, ευτυχώς υπολείπεται κατά πολύ του 2003 που η έκταση γης που κατέκαψαν οι φλόγες ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ, σε σχεδόν 4.260.000 στρέμματα.

Όμως η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας: 64 νεκροί και 250 τραυματίες στην φωτιά στο Πεντρογκάου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, στα μέσα Ιουνίου.

Έκτοτε η Πορτογαλία έχει βρεθεί στο έλεος πολλών πυρκαγιών. Στην πιο πρόσφατη 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση, από την περασμένη Τετάρτη.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται 32 πυροσβέστες, 4 χωροφύλακες και 13 πολίτες.

Στο μεταξύ δύο μεγάλης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται στις περιοχές Σανταρέμ και Καστέλο Μπράνκο, στα κεντρικά, για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 700 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα και τουλάχιστον 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τέλος για τα αίτια των πυρκαγιών η αστυνομία γνωστοποίησε ότι μέχρι τώρα συνέλαβε 61 φερόμενους ως εμπρηστές από τις αρχές του έτους.