Παγκόσμιος συναγερμός: Ανακαλύφθηκαν 91 ηφαίστεια στην Ανταρκτική

  US Secretary of State John Kerry hikes in front of Mount Erebus after visiting the historic Shackleton hut near McMurdo Station during his visit to Antarctica on November 11, 2016. Kerry is travelling to Antarctica, New Zealand, Oman, the United Arab Emirates, Morocco and will attend the APEC summit in Peru later in the month. / AFP / POOL / MARK RALSTON (Photo credit should read MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

  Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή στην Γη, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του τεράστιου στρώματος πάγου που καλύπτει τη δυτική Ανταρκτική ανακάλυψαν οι επιστήμονες μεσα στο 2017.

  Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι βρήκαν 91 ηφαίστεια, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 100 έως 3.850 μέτρα.

  Όλα καλύπτονται από πάγο, ο οποίος σε κάποια από αυτά φτάνει σε πάχος τα 4 χλμ.

  Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι στην περιοχή υπήρχαν 47 ηφαίστεια, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί τον προηγούμενο αιώνα.

  «Εάν ένα από αυτά τα ηφαίστεια εκρηγνυόταν, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τους πάγους της δυτικής Ανταρκτικής. Οτιδήποτε προκαλεί τήξη του πάγκου, όπως μια έκρηξη, επιταχύνει την ροή του πάγου στη θάλασσα. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πόσο δραστήρια είναι αυτά τα ηφαίστεια. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαλευκάνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπίνγκαμ, ένας από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα.

  «Είμαστε έκπληκτοι. Δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο. Σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ηφαιστείων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα στο βυθό της θάλασσας, κάτω από τον παγετώνα Ρος. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η περιοχή να αποδειχτεί η πυκνότερη σε ηφαίστεια παγκοσμίως, ακόμα μεγαλύτερη και από εκείνη της ανατολικής Αφρικής, στην οποία είναι συγκεντρωμένα το Κιλιμάντζαρο, το Νιραγκόνγκο, το Λόνγκονοτ και άλλα ενεργά ηφαίστεια», πρόσθεσε ο Μπίνγκαμ.

  «Τα περισσότερα ηφαιστειακά φαινόμενα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα είναι σε περιοχές που έχασαν πρόσφατα τους πάγους που τις κάλυπταν. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν την Ισλανδία και την Αλάσκα. Αυτό συμβαίνει γιατί, χωρίς τους πάγους πάνω στα ηφαίστεια, αυτά δεν πιέζονται και γίνονται πιο ενεργά», τόνισε ο Μπίνγκαμ.

  Το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη δυτική Ανταρκτική, όπου η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας από την κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επηρεάζει τους πάγους. Αν υπάρξει σημαντική μείωση των πάγων, θα μειωθεί η πίεση στα ηφαίστεια και αυτό θα οδηγήσει σε εκρήξεις, που θα αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο τους παγετώνες και θα αυξήσουν την στάθμη της θάλασσας, που ήδη παρατηρείται.

  «Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά», κατέληξε ο Μπίνγκαμ.

  Πηγή: Guardian