Από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κασσάνδρας, συνελήφθη χθες το απόγευμα σε περιοχή της Χαλκιδικής, ένας 38χρονος μετά από καταγγελία γιατί νωρίτερα την ίδια ημέρα κακοποίησε ένα αδέσποτο σκύλο, χτυπώντας το με αντικείμενο βάναυσα.

Τους αστυνομικούς ειδοποίησαν και κατήγγειλαν το περιστατικό ευαισθητοποιημένοι πολίτες που λυπήθηκαν τον αδέσποτο σκύλο από την έντονη και βάναυση κακοποίηση που υπέστη από τον δράστη, που θέλει να λέει ότι είναι “Άνθρωπος”…

Ο δράστης συνελήφθη και θα παραπεμφθεί αρμοδίως, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 που προβλέπει ότι…

α. Απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώων, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά αυτού όπως ιδίως κρέμασμα, δηλητηρίαση, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

β. Απαγορεύεται η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€. Επίσης, με διοικητικό πρόστιμο 30.000€ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον οικείο Δήμο προκειμένου να παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα. Η παραβίαση του άρθρου αυτού επισύρει διοικητικό πρόστιμο 300€.