Η Μυτιλήνη και η Χίος είναι γεμάτες με Τούρκους τουρίστες, αφού η 10ήμερη -με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης- αργία του Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων, δίνει το δικαίωμα «έκτακτων» πολυήμερων διακοπών στους γείτονες.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα, Τρίτη, το πρωί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης B. Αιγαίου, στις πύλες εισόδου των νησιών έφθασαν 3.942 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο και 4.475 στη Χίο.

Συνολικά και μέχρι σήμερα το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 12.763 Τούρκοι τουρίστες (11.789 όλο τον Αύγουστο του 2016) και στη Χίο, που απορροφά λόγω γειτνίασης, μέσω του λιμανιού του Τσεσμέ, μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών από τη Σμύρνη, 16.398 (14.423 όλο τον Αύγουστο του 2016).

Σύμφωνα με στελέχη του τουριστικού επαγγελματικού χώρου των νησιών, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «αποβάσεις» Τούρκων τουριστών στα νησιά, ενώ ας σημειωθεί ότι πλέον πολλοί από τους επισκέπτες αυτούς δεν περιορίζονται σε μια μονοήμερη ή διήμερη επίσκεψη, αλλά πραγματοποιούν τετραήμερες ή και εξαήμερες διακοπές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νησιωτικές οικονομίες. Κι αυτό, παρά τη συνεχή υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ (χθεσινή αναλογία 4,1 λίρες ανά ευρώ).

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Τάκη Παντελόπουλο, στη διάρκεια του μπαϊραμιού (δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου), στη Λέσβο οι Τούρκοι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ στη Χίο μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000!

Τα καραβάκια που συνδέουν τη Μυτιλήνη με το Αϊβαλή και τη Χίο με το Τσεσμέ πάνε κι έρχονται συνεχώς, ενώ στο Αϊβαλή, ουρές σχηματίζονται στο Τελωνείο προκειμένου να ελεγχθούν τα διαβατήρια των Τούρκων που φεύγουν για διακοπές. Ο έλεγχος, ας σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρός, αφού δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να μη φύγουν κρυφά από την Τουρκία άτομα με δράση εναντίον του καθεστώτος.

Το γεγονός γίνεται δεκτό με χιούμορ από τους ελεγχόμενους που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κάτοικοι μεγαλουπόλεων και των μικρασιατικών παραλίων. Λέγοντας πως φεύγουν για να δουν πώς είναι η ζωή εκτός Τουρκίας, μήπως και χρειασθεί να μετακομίσουν. Πάντως οι έλεγχοι κατά την είσοδο όλων αυτών των Τούρκων στην Ελλάδα στις πύλες εισόδου γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ