Η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος, της Γαλάζιας Σημαίας “Blue Flags”,λίγο πριν τελειώσει το καλοκαίρι, αφαίρεσε 19 Γαλάζιες Σημαίες από ισάριθμες ελληνικές παραλίες.

Η Ελάνη του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική βρίσκεται μεταξύ των ακτών, όπως και η Αγία Τριάδα, στον Δήμο Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη.

Μεσα στη λίστα με τις 19 παραλίες σε όλη την Ελλάδα που έχασαν, μόλις χθες, τη Γαλάζια Σημαία τους βρίσκεται και η παγκοσμίως διάσημη, βραβευμένη και πολυφωτογραφημένη παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά οπως και  το Καμάρι στη Σαντορίνη.

Οι 19 ακτές έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, ωστόσο αυτές στις συγκεκριμένες παραλίες η ποιότητα του νερού παραμένει εξαιρετική.
Οι 19 ακτές από τις οποίες αποσύρονται οι Γαλάζιες Σημαίες είναι οι εξής:
Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα
Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο
Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι
Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα
Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα
Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι
Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι
Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη
Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία
Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική
Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες

Η Ελάνη του Δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική όπως και η  μαγευτική παραλία της Κεφαλονιάς, καθώς  και οι υπόλοιπες 17, βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2017 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις, αν και η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, όπως αναφέρεται, εξαιρετική.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων και η συντονιστική επιτροπή του διεθνούς προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

«Εξαιρετικά νερά, αλλά…»

Παρά το γεγονός ότι τα νερά στις ακτές χαρακτηρίζονται ποιοτικώς εξαιρετικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, Δαρεία Βουρδουμπά, «παρά ταύτα, οι αξιολογητές κατά την διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα σε όλες τις ακτές που αποσύρθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες, που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα, την ασφάλεια των λουομένων, δράσεις περιβαλλοντικές και δυνατότητες πληροφόρησης επισκεπτών και λουομένων».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Ελάνη όσο και υπόλοιπες παραλίες που έχασαν τη Γαλάζια Σημαία «δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης για Γαλάζια Σημαία το έτος 2018, εκτός φυσικά από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν κολλήματα που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων που αφορά φυσικά και την ασφάλεια λουομένων», όπως ανέφερε η κυρία Βουρδουμπά, υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, η οποία συμπλήρωσε: «Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την επιτροπή. Στις περιπτώσεις όμως που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι δυστυχώς για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης».

Κείμενο επιμέλεια : συντακτική ομάδα «Πολιτική Χαλκιδική»