Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικης κ. Γρηγόρης Τάσιος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους σε Δέκα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκατ. Ευρώ.

Η Χαλκιδική πέραν των εγχώριων κεφαλαίων προσείλκυσε κεφάλαια για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία μέχρι την Ινδία.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση τουλάχιστον πέντε μεγάλων επενδύσεων για τη λειτουργία των πολυτελών μονάδων Sani Dunes, Ikos Οlivia, Pomegranate Wellness Spa Hotel, Mirragio Thermal Spa Resort και Eagles Villas. Eπίσης, δρομολογούνται άλλες πέντε μεγάλες επενδύσεις εκ των οποίων τέσσερις στην Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία.

Οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν από τον όμιλο Σαββίδη, από τον επιχειρηματία Γεράσιμο Μπακογιάννη, από τη Mεντεκίδης Κατασκευαστική και από εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ινδικών συμφερόντων όμιλος ΤΑΤΑ.

Ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι παρά το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο στον τομέα καθώς η πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει φορολογικά τα αστικά ακίνητα τύπου Airbnb που πραγματοποιούν τουριστικές μισθώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνο στη Χαλκιδική να διατίθενται πλέον πάνω από 5.000 τέτοιου είδους ακίνητα για τη βραχυχρόνια διαμονή των τουριστών χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Έτσι, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε φέτος αύξηση στην περιοχή από 7% έως 10% η κερδοφορία των αδειοδοτημένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού 500 ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή αυξήθηκε οριακά. Και αυτό γιατί ένα σημαντικό πλέον μέρος των τουριστικών εσόδων του προορισμού κατευθύνεται σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα.

Όμως, η κυβέρνηση επιμένει να φορτώσει με νέα φορολογικά βάρη από τις αρχές του 2018 τις ξενοδοχειακές μονάδες με την επιβολή του φόρου διαμονής από το να πιάσει όσους φοροδιαφεύγουν νοικιάζοντας σε τουρίστες αστικά ακίνητα.

Φέτος, η Χαλκιδική προσείλκυσε περίπου 1,1 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων οι 500.000 προέρχονταν από τις βαλκανικές αγορές. Η τουριστική σεζόν στον προορισμό παρέμεινε και τη φετινή χρονιά στα επίπεδα των 150 ημερών.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή,φώτο αρχείου

επιμέλεια σύνταξης- συντακτική ομάδα “Χαλκιδική Πολιτική”