Ενώ αναμένονται 20 λεωφορεία στην Αθήνα με Μεταλλωρύχους που κατεβαίνουν από Χαλκιδική, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιούν αυτή την ώρα και από τις 7 το πρωί οι μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Eldorago Gold για την έκδοση άδειας για τις Σκουριές.
30 λεωφορεία με περίπου 1.500 άτομα αναμένεται συνολικά να φτάσουν έξω από το υπουργείο που βρίσκεται επί της Μεσογείων, προκειμένου οι μεταλλωρύχοι να διαμαρτυρηθούν. Στη συνέχεια, θα μεταβούν έξω από τα γραφεία της Edorado Gold, ενώ γύρω στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου. Προηγουμένως αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους του Υπουργείου.
Ήδη ο δρόμος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου (η Ηρώδου Αττικού) έχει κλείσει από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς έχουν τοποθετηθεί κλούβες στη συμβολή της με τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Μεσογείων και στα δύο ρεύματα, από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων.
«Να ξεκαθαρίσει η υπόθεση»
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.
Από την πλευρά της, η καναδική εταιρεία είχε διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο ότι σε περίπτωση που έως σήμερα δεν εκδοθεί η άδεια για τις Σκουριές, τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην ανάκληση των εργασιών κατ’ αρχάς στο έργο των Σκουριών. Στο συγκεκριμένο μεταλλείο εργάζονται 520 άτομα, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε αφήσει χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 22 Σεπτεμβρίου (Παρασκευή).
Παράλληλα, από την εταιρεία κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, υποστηρίζοντας ότι το Μαξίμου παίζει με τον χρόνο. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αφορά την εκκρεμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι. «Αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να δείξει ότι πράγματι θέλει να συνεργαστεί και να προωθήσει την επένδυση και όχι να κρατάει την εταιρεία σε ομηρία», αναφέρουν πηγές.
Επιπλέον, από την εταιρεία προσθέτουν ότι για να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη δεν έχει δοθεί.
Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως το λουκέτο στο μεταλλείων των Σκουριών θα είναι μόνο η αρχή, καθώς στη συνέχεια θα σταματήσει και το έργο στην Ολυμπιάδα, αφού η Eldorado υποστηρίζει πως τα δύο μεταλλεία είναι αλληλένδετα, το ένα αλληλεπιδρά με το άλλο, υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των διαφόρων φάσεων των έργων, και αποτελούν αμφότερα τμήμα ενός ενιαίου project, με κοινό businness plan.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & iefimerida