Εξακολουθεί να καίει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Μόλα Καλύβα της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.
Σήμερα το πρωί και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική υπηρεσία,  η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη.
Στο σημείο συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο, 11 βυτιοφόρα και 5 μηχανήματα.
Μέχρι αργά τη νύχτα αρκετοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες εξοχικών στην περιοχή παρέμεναν άγρυπνοι στις αυλές των σπιτιών τους, με τις πύρινες «γλώσσες» να φτάνουν μέχρι τον ομώνυμο οικισμό.
Την ίδια ώρα, ολονύχτια μάχη έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να σβήσουν τις δεκάδες, διάσπαρτες, εστίες φωτιάς που εξακολουθούν να κατακαίνε το πευκοδάσος στην Κασσάνδρα.
Ήδη από αργά το βράδυ της Παρασκευής, η φωτιά παρουσίαζε καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, όταν η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη.
Σ’ αυτό βοήθησε το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς και ενίσχυαν το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατευθυνόταν προς το Κασσανδρινό.
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιχείρηση της κατάσβεσης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα φυσήξουν ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Παρότι το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να αποτιμηθεί ακόμη και θα φανεί όταν σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς, ο μέχρι στιγμής ανεπίσημος απολογισμός αναφέρει ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια στην περιοχή της Μόλα Καλύβα, ενώ μεγάλες εκτιμάται ότι είναι οι καμένες εκτάσεις στο πευκοδάσος της περιοχής. Ζημιές φαίνεται ακόμη να προκλήθηκαν σε εκατοντάδες ελαιόδεντρα.
Με λάστιχα κάτοικοι του οικισμού επιχειρούσαν να βρέξουν τις αυλές των σπιτιών τους, την ίδια ώρα που πυκνοί μαύροι καπνοί κύκλωσαν τον οικισμό και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Στο άκουσμα της μεγάλης φωτιάς αρκετοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, που μετά το πέρας της θερινής σεζόν είχαν επιστρέψει στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, έσπευσαν στην Μόλα Καλύβα για να σώσουν τις περιουσίες τους.
Η περιοχή –τουριστικός προορισμός– ακόμη και τώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνει ικανοποιητικό αριθμό ξένων επισκεπτών. Για πολλούς εξ αυτών, όπως τόνισαν, η πυρκαγιά ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά δεν τους εξώθησε να διακόψουν την παραθέρισή τους.
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ντόπιοι και ξένοι, εξήραν την έγκαιρη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, χωρίς την οποία όπως είπαν η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Από την πρώτη στιγμή δεκάδες πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα μετέβησαν στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ τρία αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Εξάλλου, σκαπτικά μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κινητοποιήθηκαν άμεσα συνδράμοντας στο έργο της πυρόσβεσης και αρκετοί ήταν οι εθελοντές που ρίχθηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται εάν και κάποιοι ήδη μιλούν για ανθρώπινο παράγοντα.