Τη “Μόλα Καλύβα” και τις περιοχές της ΝΔ Χαλκιδικής, που δοκιμάστηκαν από την φωτιά της Παρασκευής, επισκέφθηκε  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής και μέλος του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας Στέλιος Βαλιάνος.

dav

Ο κ. Βαλιάνος σημειώνει… Επισκέφτηκα σήμερα την περιοχή της Μόλα Καλύβα στην Κασσάνδρα…

dav

Η φωτιά ,που κατασβέστηκε πλήρως, έκαψε περίπου 1200 στρέμματα ( σε ορθή προβολή) ή 1.500- 2.000 στρέμματα πραγματικής επιφάνειας ( στα οποία περιλαμβάνονται και καλλιεργούμενοι ελαιώνες οι οποίοι θα πρέπει να αποζημιωθούν).

dav

Κινδύνεψαν εκατοντάδες κατοικίες αλλά οι πραγματικές απώλειες περιορίστηκαν σε ένα-δύο μόνο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που υπερέβαλαν εαυτόν και συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς σε πολύ αντίξοες συνθήκες και με αντίπαλο ένα ισχυρό άνεμο.

Η επέμβαση της πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπήρξε άμεση και καταλυτική περιορίζοντας δραστικά την επέκταση της φωτιάς, η οποία επεκτάθηκε αστραπιαία λόγω των ισχυρών ανέμων .

Η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη.

Η περιοχή θα απειληθεί από πλημμύρες λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Εξοχικές κατοικίες αλλά και το οδικό κύκλωμα της περιοχής θα κινδυνέψουν, λόγω και του επικλινούς γεωγραφικού ανάγλυφου.

Η Πολιτεία θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην περιοχή και να κατευθύνει κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό των ρεμάτων και των παρόδιων ρείθρων ώστε να διοχετευτούν με ασφάλεια στη θάλασσα τα βρόχινα νερά από τις πλαγιές που κάηκαν.

dav

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κασσάνδρας και το αρμόδιο Δασαρχείο θα πρέπει να συμπράξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να εξεταστεί.

Μια δοκιμασία πέρασε και οφείλουμε να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα.

Ο καπνός της φωτιάς ούτε καν που θάμπωσε το λαμπερό αστέρι της Χαλκιδικής μας, την Κασσάνδρα.

Στέλιος Βαλιάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής-
Μέλος του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας