Με αξιοποίηση υπερδεσμευμένων κοινοτικών προγραμμάτων το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστεί να εντάξει στο πρόγραμμα νέων αγροτών την πλειοψηφία των επιλαχόντων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις όσοι αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στο «3ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Επενδύοντας στην Κρήτη», στις 21 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά, κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός ανέφερε τα εξής:
Εμείς όταν μιλάμε για αγροτική παραγωγή έχουμε στο μυαλό μας μια σκέψη. Αυτή που θέλει τους αγρότες ως παραγωγούς πλούτου και ως εγγυητές της συνοχής της υπαίθρου.
Αυτό σημαίνει για μας δίκαιη ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο.
Πέρα λοιπόν από την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών τα οποία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επιλύουμε, στόχοι και μέσα για μας είναι:
1. Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού
Για τους νέους αγρότες, (όπου οι προκαταβολές 70%, κατεβλήθησαν στους αρχικούς δικαιούχους σε χρόνο ρεκόρ).
Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η πλειοψηφία όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν τις προϋποθέσεις. Έχουμε τους πόρους… Θα εξασφαλίσουμε κι άλλους από υπερδεσμεύσεις
Θα ξεπεράσουν τις 13.000-14.000 οι αγρότες που θα ενταχθούν.
Στα υπόλοιπα επί μέρους προγράμματα του ΠΑΑ θα προβλεφθεί επίσης ενισχυμένη μοριοδότηση των ενδιαφερόμενων νέων αγροτών, ώστε να έχουν δυναμική προτεραιότητα στις επενδυτικές τους προσπάθειες.
Κληρονομήσαμε στρεβλώσεις και αδικίες εις βάρος των νέων αγροτών που προέκυψαν από τον τρόπο κατανομής των ιστορικών δικαιωμάτων τους, στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ που έκανε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το 2013 και το 2014.
Δώσαμε μάχες για την επανάκτηση των δικαιωμάτων των 2.800 νέων αγροτών της Κρήτης.
Με τη λύση που πήραμε, περίπου 2.000 θα επανακτήσουν το 2017 δικαιώματα με αξία που θα προσεγγίζει την περιφερειακή μοναδιαία αξία του έτους 2019.
Δεν είναι η λύση που θέλαμε, είναι όμως αυτή που μπορούσαμε να δώσουμε, εντός κοινοτικού πλαισίου ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο το σύνολο των ενισχύσεων.
Για να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, τη δικαιότερη κατανομή της προστιθέμενης αξίας και το αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους αγρότες, δώσαμε προτεραιότητα στην δημιουργία βάση νέων συνεργατικών σχημάτων.
Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις παραγωγών – Ομάδες παραγωγών – ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ταυτόχρονα για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος με κακοδιαχειρίσεις και συσσώρευση χρεών, διασφαλίσαμε οι φορείς αυτοί να συγκροτούνται ¨από τα κάτω¨, με την θέληση και πρωτοβουλία των μελών να ασκούν δημοκρατικό έλεγχο στην οργάνωσή τους και στις αποφάσεις τους.
Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο θέμα, γιατί όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν και κυρίως πότε.
Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι και κυρίως εσείς εδώ στην Κρήτη ξέρετε τι απέγιναν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – κολοσσοί. Και ξέρετε και τους λόγους. Και τους υπεύθυνους.
Και φαντάζομαι να γνωρίζετε επί ποιων κυβερνήσεων κατέρρευσαν, καταστρέφοντας την συλλογική παραγωγική βάση, φεσώνοντας ότι εκινείτο, δημιουργώντας άλλοθι απαιτήσεων από Ευρωπαϊκά όργανα για ανακτήσεις ποσών από ανθρώπους – παραγωγούς που ούτε κατ΄ ελάχιστο ευθύνονταν.
Και το πιο σημαντικό καταρράκωσαν κάθε ιδέα και πρακτική συλλογικότητας αποδυναμώνοντας τις παραγωγικές μας δυνατότητες.
Ποιος ευθύνεται γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στο θησαυρό της Κρήτης, το λάδι. Μερικοί δε από τους ίδιους έχουν το θράσος να πρωταγωνιστούν και σήμερα σε ακραίες διαμαρτυρίες και να διεκδικούν και πάλι ρόλους.
Η κυβέρνησή μας θα σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται
Γι αυτό φέραμε νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ακριβώς γι αυτό αναγνωρίζουμε, στηρίζουμε και χρηματοδοτούμε μέσω επιχειρησιακών σχεδίων, συνεταιρισμούς – ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που έχουν υπαρκτή υπόσταση και νομιμοποιείται από την δημοκρατική τους οργάνωση και λειτουργία.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες οργανώσεις, πολλοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και εδώ στην περιοχή σας, νέοι άνθρωποι ως επικεφαλείς και είμαστε σίγουροι ότι θα δημιουργηθούν κι άλλες.
Προχωρούμε στην ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προσόντων και στη συγκροτημένη δημιουργία εθνικής και τοπικής επισήμανσης της ποιότητας αυτής.
Μιλάμε για την εκπόνηση ενός Εθνικού Συστήματος Πιστοποιημένης Ποιότητας γεωργικών προϊόντων που να αναγνωρίζεται διεθνώς, ώστε μαζί με εμπορικού χαρακτήρα επισημάνσεις να αποτελέσει διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.