Απίστευτες σκηνές βιαιότητας διαδραματίζονται έξω από εκλογικά κέντρα, όπου ο κόσμος σπεύδει από νωρίς για να ψηφίσει στο, απαγορευμένο από τη Μαδρίτη, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης ενώ, σύμφωνα με το Sky News, χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες για να απομακρύνουν το πλήθος που θέλει απλώς να ψηφίσει.

Όπως ανέφεραν μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη χρήση πλαστικών σφαιρών.

Οι εικόνες που έρχονται από τα πρακτορεία και από τα social media σοκάρουν: Ηλικιωμένοι άνθρωποι, νέοι, μητέρες με παιδιά σπρώχνονται και τραυματίζονται από τους αστυνομικούς οι οποίοι σπάνε με βαριοπούλες τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να σταματήσουν τη διαδικασία.

 

Ένας αστυνομικός ρίχνει κλωτσιά σε μία νεαρή κοπέλα, ενώ ένας άλλος κλείνει το στόμα σε έναν νεαρό που προσπαθεί να απομακρυνθεί.
«Αναγκαστήκαμε να στείλουμε την αστυνομία» λέει η ισπανική κυβέρνηση

Το κύμα αντίδρασης στα social media είναι τεράστιο ενώ η ισπανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη χρήση βίας τονίζει ότι «αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα».
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό, κάτι που αντέκρουσε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.

«Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία» είπε.

Καταλονία: 6 +1 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το δημοψήφισμα

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία:

1. Ποιος και πότε ζήτησε το δημοψήφισμα;

Στις 9 Ιουνίου σε μια επίσημη τελετή στα κεντρικά της κυβέρνησης της Καταλονίας στην Βαρκελώνη , ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε την ημερομηνία και έθεσε το ερώτημα του δημοψηφίσματος: Θέλετε η Καταλονία να είναι ανεξάρτητο κράτος υπο τη μορφή μιας δημοκρατίας;

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε στις 26 Ιουλίου τη μεταρρύθμιση του κανονισμού ώστε να επιτραπεί η ψήφιση των νόμων με βραχύτερες προθεσμίες και να περιοριστούν οι τροπολογίες. Έτσι, στις 7 Σεπτεμβρίου, ψήφισε το νόμο για το δημοψήφισμα ως νομικό καθεστώς.

Ο νόμος αυτός βασίζεται στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης που περιλαμβάνεται σε διάφορες διεθνείς συνθήκες και θεσπίζει ένα εξαιρετικό καθεστώς στην Καταλονία που επικρατεί ιεραρχικά σε οποιονδήποτε άλλο κανόνα, συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού Συντάγματος.

2. Ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν;

Η κυβέρνηση της Καταλονίας αναφέρει ότι όσοι είναι άνω των 18 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του εξωτερικού. Η ψηφοφορία δεν θα είναι δυνατή με ταχυδρομικό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

3.Γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας προέβη στην ακύρωσή του;

Στις 11 Σεπτεμβρίου, η ισπανική κυβέρνηση άσκησε έφεση στο νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε «να καταστρέψει και να εξοντώσει το Σύνταγμα» και ότι είναι ένας κανόνας «χαρακτηριστικός ενός αυταρχικού καθεστώτος».

Δύο ημέρες αργότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αναγνώρισε την προσφυγή της κυβέρνησης και ανέστειλε τους βασικούς νόμους της ρήξης με το ισπανικό κράτος.

4. Ποια είναι η θέση της ισπανικής κυβέρνησης;

Ο Ισπανός Πρόεδρος Μαριάνο Ραχόι είπε ότι δεν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα και ζήτησε από τους Καταλανούς δημάρχους να συμμορφωθούν με το νόμο.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος: σε περίπτωση που οι καταλανικές αρχές συνέχισουν με το δημοψήφισμα , η οποία δίνει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να “υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να αναγκάσει” μια αυτόνομη κοινότητα η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του Συντάγματος στην «αναγκαστική εκπλήρωσή» τους.“Αν κάποιος καλείται να μεταβεί σε εκλογικό τμήμα, να μην πάει, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα και θα ήταν μια απολύτως παράνομη πράξη”, δήλωσε ο Ραχόι.

5.Ποια είναι η θέση των κυριότερων πολιτικών κομμάτων στην Ισπανία

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, έδειξε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στη στρατηγική του για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, αλλά έχει επίσης επικρίνει την έλλειψη διαλόγου που προκάλεσε την παρούσα κατάσταση. Οι αριστεροί Ποδέμος και οι συναφείς πολιτικές ομάδες του έχουν καλέσει μια έκτακτη συνέλευση βουλευτών και δημάρχων σε όλη την Ισπανία για να προωθήσουν ένα δημοψήφισμα που συμφωνήθηκε κατά της πολιτικής «καταστολής» του κυβερνώντος κόμματος. “Οι νόμοι βρίσκονται στην πλευρά της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν εξυπηρετεί την επίλυση ενός πολιτικού προβλήματος”, δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του Ποδέμος.

6. Τι θα συμβεί σε εκείνους που προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος;

Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε ήδη φυλλάδια και αφίσες που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Καταλονίας με προπαγάνδα υπέρ του “Ναι” στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, οι Mossos d’Esquadra, η περιφερειακή αστυνομία της Καταλονίας, διατάσσεται να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αν και αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρέμβει άμεσα σε υλικό της εκστρατείας.

Η ισπανική κυβέρνηση έκλεισε τον κύριο ιστότοπο σχετικά με το δημοψήφισμα.Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι από τους 700 Καταλανούς δημάρχους που έχουν πει ότι θα υποστηρίξουν τη διαβούλευση έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν από τον Ανώτερο Εισαγγελέα της Καταλονίας. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, να ανασταλούν οι εργασίες τους , ακόμα και ποινές φυλάκισης.

7. Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Εάν τελικά διεξαχθεί το δημοψήφισμα, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Institut Opinòmetre για την καταλανική εφημερίδα Ara προβλέπει ποσοστό συμμετοχής 60% και προβλέπει επικρα΄τηση του Ναι με 69% .

Η εφημερίδα eldiario.es δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που διενήργησε η Celeste-tel, η οποία συμφωνεί με συμμετοχή 60% την 1η Οκτωβρίου, με 59,5% υπέρ του «ναι» και υπέρ του όχι 30,7%

Πηγή: Catalan Government/Handout via REUTERS