Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, διοργάνωσε με επιτυχία διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».

Οι εκδηλώσεις που στέφτηκαν με επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ήταν αφιερωμένες στις μεγάλες κοιτίδες του Παγκόσμιου Πολιτισμού τις δύο σπουδαίες πόλεις – αποικίες της Άνδρου στη ΒΑ Χαλκιδική τα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο.

Με τις αφιερωματικές εκδηλώσεις στις δύο σπουδαίες πόλεις τα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», δήλωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Γιώργος Ζουμπάς, που υλοποιήθηκαν με την συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι που σχεδιάσαμε όταν γινόταν ο προγραμματισμός τους με βάση το ταξίδι του κόσμου στο χώρο και τον χρόνο των δυο πόλεων της αρχαιότητας.

 

Οι εκδηλώσεις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», Aρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθος, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τον προγραμματισμό, τόνισε κ. Ζουμπάς, της Δημιουργίας του Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών στην Ολυμπιάδα, με την συνεργασία του Δήμου, του ΑΠΘ και του Συλλόγου για την Δημιουργία του Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, του χαρακτηρισμού της πόλης των Αρχαίων Σταγείρων ως Εθνικό Μνημείο και στην συνέχεια η ένταξη του στα Παγκόσμια μνημεία Πολιτισμού της Unesco.

Οι εκδηλώσεις που ανά μέρα ήταν αφιερωμένες σε κάθε πόλη χωριστά, περιελάμβαναν το Σάββατο ξενάγηση στην αρχαία πόλη των Σταγείρων από τον ανασκαφέα Δρα Κωνσταντίνο Σισμανίδη, συζήτηση φορέων και κοινού για τα Aρχαία Στάγειρα ,ένα κύκλο ομιλιών στο Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού που Χαιρέτησε ο Δημάρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, με ομιλία του Δημάρχου κ. Γ. Ζουμπά για τις «Αρχαίες Πόλεις – Αποικίες στη Χαλκιδική και τις σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές», ομιλίες των κ. Κ. Σισμανίδη «Ανάγλυφο με επιγραφή από την αρχαϊκή πύλη των Σταγείρων», της Ε. Τρακασοπούλου «Άκανθος – Αιγαίο – Μεσόγειος» και της κ.A. Τσανανά για τη Μεσαιωνική Ιερισσό.

 

Η πρώτη αφιερωματική μέρα έκλεισε με δεξίωση που έδωσε ο Δήμαρχος για όλους.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Αρχαία Άκανθο με περιήγηση στην πόλη και το νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου από την αρχαιολόγο κ. O. Nασιώκα .
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή λόγω όμως καιρικών συνθηκών δεν δόθηκε η παράσταση από τα τοπικά μουσικά και χορευτικά σύνολα.

Τις διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής κ. Κ. Ιγγλέζη, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Λιανας, ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ κ. Σ. Αυγολουπης, ο αρχαιολόγος κ. Ι. Παπάγγελος, ο δήμαρχος κ. Γ. Ζουμπάς, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου, οι Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι του Δήμου και Φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου .

Υπεύθυνοι για τις διήμερες εκδηλώσεις ήταν η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και κ. Λευτέρης Βαλσαμής, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: συντακτική ομάδα» Χαλκιδική Πολιτική»