Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ έτσι ώστε τα προϊόντα στις συναλλαγές από επιχείρηση προς επιχείρηση να τιμολογούνται στη χώρα προέλευσης με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού και αργότερα να μεταβιβάζονται οι εισπράξεις από το κράτος προέλευσης στο κράτος προορισμού με ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

Παρουσιάζοντας την συνολική πρόταση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι το τρέχον σύστημα, λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο». Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην ΕΕ, και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, οι εταιρείες και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Οι εγκληματίες και ενδεχομένως οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για πολύ καιρό και επωφελούνται 50 δισ. ευρώ ετησίως», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία και τη Φορολογία, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «αναχρονιστικό» το τρέχον σύστημα. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις της ενιαίας αγοράς έως το 2022. Η σημερινή πρόταση αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της ΕΕ που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες», κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η εν λόγω νομοθετική πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί τώρα στο Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Μοσκοβισί: Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι «εφικτή» και «ευκταία» το καλοκαίρι του 2018

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την απόφαση σε σχέση με το Ελληνικό, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν την έχει υπόψη του, ωστόσο επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι «εφικτή» και «ευκταία» το καλοκαίρι του 2018. Επίσης, σημείωσε πως το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)