Ο Δήμος Αριστοτέλη ενημερώνει όλους τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, για την λειτουργία του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ …μιας πρωτοποριακής δομής ΥΓΕΙΑΣ, που σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε όλους και την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα, κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα…

Αγαπητοί Δημότες,

Στον Δήμο μας λειτουργεί η πρωτοποριακή δομή των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, που σκοπό έχει την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε όλους τους δημότες.
Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν τον κεντρικό θεσμό συντονισμού για όλα τα θέματα που αφορούν τη προληπτική ιατρική, προσφέροντας στους δημότες υπηρεσίες συντονισμού προληπτικών εξετάσεων και υπηρεσίες ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

Το κάθε ΚΕΠ Υγείας συντονίζει:

1.Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς και φυσικά πρόσωπα, κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, για τα 8 νοσήματα: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και Κατάθλιψη.
2.Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.
3.Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
Για του επόμενους μήνες, θα λάβουν χώρα στο δήμο μας τα ακόλουθα προγράμματα:
Ι) Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου:
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας συμμετέχει στην πανελλαδική εκστρατεία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την πρόληψη του Καρκίνου του παχέος εντέρου , διανέμοντας ενημερωτικό υλικό στους κατοίκους, αναφορικά με το τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τη συχνότητα εμφάνισης του , τα συμπτώματα, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου του νοσήματος.
ΙΙ) Πρόληψη κατά της Κατάθλιψης:
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, προάγει την πρόληψη κατά της νόσου της Κατάθλιψης, με τη διοργάνωση ενημερωτικής ομιλίας αναφορικά με τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της νόσου. Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης εγκυροποιημένου ερωτηματολογίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το ερωτηματολόγιο μπορούν να το συμπληρώνουν οι δημότες, στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, και να λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση για την παρουσία ή μη συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την τρέχουσα περίοδο.
ΙΙΙ) Πρόληψη κατά του Καρδιοαγγειακού Κινδύνου:
Στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, υλοποιείται το πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης καρδιαγγειακού κινδύνου. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ηλικιακή ομάδα >40 ετών, μέσω της εφαρμογής HeartScore της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Επίσης πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και πίεσης σε ΚΑΠΗ του Δήμου, σε συνεργασία με τη δομή ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄.
IV) Πρόληψη κατά του Μελανώματος:
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, στα πλαίσια του προγράμματος πρόληψης κατά του Μελανώματος, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη κλινική εξέταση σπίλων , από εθελοντή δερματολόγο.
V) Αγωγή Υγείας για την Εφηβική Ηλικία:
Ενημερωτική εκστρατεία στα Λύκεια του Δήμου μας, με σκοπό την ενημέρωση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την αντισύλληψη και το εμβόλιο κατά του ιού HPV.
VI) Αγωγή Υγείας για ηλικιωμένους:
Διοργάνωση Ημερίδας σχετικά με την ‘’Άνοια & Νόσο Alzheimer ‘’ (πρόληψη-αίτια-διάγνωση).
VII) Αγωγή Ψυχικής Υγείας:
Δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης προς όλους τους πολίτες, από ψυχολόγο του Δήμου, για τους επόμενους 4 μήνες. Παράλληλα, διοργάνωση διαδραστικών ομιλιών από κοινωνικούς επιστήμονες του Δήμου.
Επισκεφθείτε το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου μας, ενημερωθείτε για την πρόληψη, και κάντε την προληπτική σας εξέταση ΣΗΜΕΡΑ!
Διεύθυνση : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
Τηλέφωνο : 23770-23379
e-mail : kepygeias@dimosaristoteli.gr
site : www.kepygeias.gr
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Γεώργιος Ζουμπάς
Με εκτίμηση,
Γρ. Δημάρχου Δ. Αριστοτέλη