Το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ο οποίος ξεκινά τον Οκτώβριο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνιστά την τήρηση των μέτρων πρόληψης ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα όπως τους προηγούμενους χειμώνες.

Συγκεκριμένα κρούει το καμπανάκι του κινδύνου ώστε να εμβολιαστούν όσοι είναι στις ομάδες κινδύνου, να αποφεύγουμε άτομα που φτερνίζονται και βήχουν, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να βάζουμε το μανίκι μας ή ένα χαρτομάντιλο μπροστά στο στόμα μας όταν φτερνιζόμαστε, και να αποφεύγουμε τα κλειστά μέρη με πολύ κόσμο αν ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός είναι η μόνη πραγματικά αποτελεσματική κίνηση πρόληψης της γρίπης και πρέπει να γίνεται ετησίως αυτήν την εποχή από όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους ανοσοκατασταλμένους, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα, τους καπνιστές, τους σοβαρά παχύσαρκους, τους καρδιοπαθείς, τους διαβητικούς και άλλες ομάδες χρόνια πασχόντων.

Το βασικό όμως είναι να γίνεται ετησίως από τους υγειονομικούς και γενικά όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πολυιατρεία, ΤΟΜΥ αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με γέροντες ή βρέφη- νήπια.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε αν δεν αποφύγουμε να κολλήσουμε τον ιό. Το βασικό είναι να επικοινωνήσουμε από το πρώτο 24ωρο με παθολόγο ή γενικό γιατρό ή παιδίατρο και να ρωτήσουμε μήπως πρέπει στην περίπτωσή μας να γίνει λήψη αντιικών φαρμάκων.