Ένας ακόμη δημιουργικός κύκλος Μουσειοπαιδαγωγικών Εργαστηρίων Τέχνης ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017! Για μια ακόμη χρονιά μπορείτε  να δηλώσετε το ενδιαφέρον για τα προγράμματα που αφορούν στο παιδικό και οικογενειακό κοινό.
Έτοιμοι, ξεκινάμε! Παίζουμε, μαθαίνουμε, δημιουργούμε, σχεδιάζουμε, ανακαλύπτουμε, πειραματιζόμαστε, λέμε ιστορίες, κατασκευάζουμε … συμμετέχουμε στα πέντε μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης!
Μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης «Παίζω- Μαθαίνω-Δημιουργώ… στο μουσείο» (4-12 ετών) Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει επαφή με επιλεγμένα έργα τέχνης από τη μόνιμη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου, προσέγγιση των εννοιολογικών χαρακτηριστικών και εικαστικών στοιχείων των έργων με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και εικαστικό εργαστήριο, κατά το οποίο τα παιδιά πειραματίζονται με ένα εύρος σύγχρονων εικαστικών μέσων και τεχνικών.
Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών Επιλέγετε κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 και κάθε Σάββατο 11.30-13.30 Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής Κόστος 130€
Μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης «Παίζω- Μαθαίνω-Δημιουργώ…με τους γονείς μου» (3-4 ετών) Στο πρόγραμμα «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ… με τους γονείς μου», τα παιδιά παίζουν, μαθαίνουν και δημιουργούν σε συνεργασία με το γονέα τους. Ακολουθώντας τους γενικούς στόχους των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης παρέχεται στα παιδιά η δυνατότητα να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να ανακαλύψουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και να «δημιουργήσουν» ατομικά και ομαδικά με την ασφαλή παρουσία και συνεργασία του γονιού τους. Ο γονιός, άλλοτε αναλαμβάνοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον μουσειοπαιδαγωγό και το παιδί και άλλοτε ενθαρρύνοντάς το να εκφράσει τις σκέψεις του, ανακαλύπτει σταδιακά νέους τρόπους «συνομιλίας» με το παιδί του.

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 60’+ η καθεμία Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4 ετών με τη συνοδεία & συμμετοχή του γονέα Κάθε Πέμπτη 18.00-19.00 + Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής Κόστος 130€
“Museum Animated Lab” στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ» (8-13 ετών) Το πρόγραμμα κινούμενης εικόνας και σχεδίου, αποσκοπεί στην σύμπραξη τέχνης και τεχνολογίας και στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με το εύρος δυνατοτήτων έκφρασης που προσφέρουν τα συγκεκριμένα μέσα στην τέχνη. Οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν και μαθαίνουν βασικές τεχνικές animation, δημιουργώντας τους δικούς τους χαρακτήρες και ζωντανεύοντάς τους στην οθόνη. Αξιοποιώντας παραδοσιακές εικαστικές τεχνικές, ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες (υπολογιστές, κινητά, tablets, προτζέκτορες, κ.α.) και με έμπνευση τα έργα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, τα παιδιά μεταφράζουν τις δικές τους ιστορίες σε κινούμενη εικόνα.
Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών Κάθε Σάββατο 11.30-13.30
Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής Κόστος 130€
«Τέχνη και Αρχιτεκτονική Lab» στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων τέχνης «Παίζω- Μαθαίνω- Δημιουργώ» (11-14 ετών) Διερευνώντας τη διαλογική σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών, απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητά μας και συνθέτουμε τόπους και αρχιτεκτονικές δομές γεμάτες φαντασία. Αποκωδικοποιούμε τα έργα τέχνης, αντλούμε έμπνευση από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και μέσα από βιωματικά παιχνίδια, ακροβατούμε δημιουργικά στο όριο μεταξύ Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Αξιοποιώντας ένα μεγάλο εύρος σχεδιαστικών-κατασκευαστικών εργαλείων, πραγματοποιούμε ένα ταξίδι ανάμεσα στις κλίμακες και με όχημα την Τέχνη, το παιχνίδι και τον πειρασμό, εισβάλουμε στον κόσμο των σύγχρονων αρχιτεκτονικών αναζητήσεων.
Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11-14 ετών Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 και κάθε Σάββατο 11.30-13.30 Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής Κόστος 130€
“Design Lab” σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. (8-13 ετών) Το πρόγραμμα εισάγει τα παιδιά στις βασικές αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού και στο μαγικό κόσμο των καθημερινών αντικειμένων. Τοποθετούνται κριτικά απέναντί τους, μελετάνε τα λειτουργικά τους χαρακτηριστικά και με «φρέσκια» ματιά προτείνουν νέους τρόπους χρήσης και σχεδιάζουν νέες εμπειρίες για την καθημερινότητα.
Επιστημονική εποπτεία: Γιώργος Λιαμάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

Κύκλος 10 συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών Κάθε Παρασκευή 17.00-19.00 Συμμετοχή κατόπιν εγγραφής Κόστος 130€