Η Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της  θα είναι στο κέντρο της συνάντησης και  συζήτησης  των  κορυφαίων διεθνών επιστημόνων  και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που σε συνεργασία με την βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Cooking Odyssey, μετέχουν από τις 16 – 20 Οκτωβρίου στο πενταήμερο διαδραστικό συνέδριο Mediterranean Diet and Health στο Sani Resort στη Χαλκιδική, με στόχο την προβολή της Μεσογειακής διατροφής και την εισαγωγή σε αυτό τον υγιεινό τρόπο διατροφής, στη θεωρία, αλλά και στη πράξη.

Έλληνες και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για την γνωστή Μεσογειακή διατροφή, να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιία και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα.

Το συνέδριο με συντονιστή τον Έλληνα Στέφανο Κάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στο Χώρο Εργασίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς, ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Τσαν Δρ. Στέφανος Κάλης και ο Παραγωγός και Διευθυντής της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς «Οδύσσεια Μαγειρικής» (The Cooking Odyssey) Γιώργος Στάμου, ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία του συνεδρίου, που είναι διεθνές και αφορά στη μεσογειακή διατροφή και τα οφέλη της, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και ερευνητών στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, στις 12.30’ το μεσημέρι.
Το συνέδριο αρχίζει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου με τις εξής θεματικές:

-Ιστορία και πηγές της μεσογειακής διατροφής.

-Παχυσαρκία, διαβήτης και σύγχρονη διατροφή.
-Επιδημιολογία της μεσογειακής διατροφής.
-Ελληνικά φυτά και βότανα: Ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ως φυσικών μέσων αποκατάστασης.

Οι θεματικές της Τρίτης 17 Οκτωβρίου είναι:

-Βασικές συνιστώσες της μεσογειακής δίαιτας.
-Το ελαιόλαδο ως φάρμακο.
-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Τι αγοράζω για την οικογένειά μου.
-Αιγοπρόβειο γάλα και ελληνικό γιαούρτι.

Οι θεματικές της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου είναι:

-Μια τυχαία δοκιμασία της μεσογειακής διατροφής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

-Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Barilla με τη μεσογειακή διατροφή.
-UMass Dining: Το μεγαλύτερο αυτόνομο πρόγραμμα συλλογικής εστίασης.
-Έρευνα για την «αυτοαναφερόμενη κατανάλωση και τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής» μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
-Μεσογειακή διατροφή: Κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
-Παρουσίαση της «Μακεδονικής Κουζίνας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι θεματικές της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου είναι:

-Προφορικές παρουσιάσεις νέων ερευνητών.

-Πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές της μεσογειακής διατροφής ως πρωτογενούς πρόληψης.
-Πολυφαινόλες και επιπτώσεις στην υγεία.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης επιστήμονες, όπως οι Walter C. Willett, Eric Rimm, Mercedes Sotos Prieto, Προκόπιος Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Δημήτρης Κουρέτας, Nicholas H.E. Mezitis, Ramon Estruch, Rosa Maria Lamuela, Αντωνία Τριχοπούλου κ.ά.
Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Ελένη Μαλούπα, η Διευθύντρια Διατροφής της Barilla Valeria Rapetti, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εστίασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ken Toong, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας/φώτο αρχείου