Ξεκίνησαν  από σήμερα Δευτέρα 16 έως και τις 20 Οκτωβρίου οι εργασίες του πενθήμερου διαδραστικού συνεδρίου Mediterranean Diet and Health στο Sani Resort στη Χαλκιδική, για τη  Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της…με στόχο την προβολή της Μεσογειακής διατροφής και την εισαγωγή σε αυτό τον υγιεινό τρόπο διατροφής, στη θεωρία, αλλά και στη πράξη.

Στο συνέδριο που γίνεται σε συνεργασία με τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Cooking Odyssey, παρευρίσκονται  κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Έλληνες και ξένοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους πλέον ειδικούς τα οφέλη και τις τελευταίες εξελίξεις για την γνωστή Μεσογειακή διατροφή, να επισκεφτούν ελαιοτριβεία, οινοποιία και τυροκομικές μονάδες και να γευτούν ελληνικά προϊόντα.

Το συνέδριο με συντονιστή τον Έλληνα Στέφανο Κάλη, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας στο Χώρο Εργασίας που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2014.

«Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή είναι κάτι που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και πλέον τόσο τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο όσο και τα ιατρικά περιοδικά είναι θερμοί υποστηρικτές της» αναφέρει ο Κάλης.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει όχι μόνο την Μεσογειακή διατροφή αλλά και την Ελληνική διατροφή. «Tο συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα Ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό», τονίζει ο Κάλης. Σήμερα η Μεσογειακή διατροφή, στην οποία περιλαμβάνεται η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες που έχουν υπάρξει.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι το πιο καλά τεκμηριωμένο πρότυπο διατροφής στον κόσμο για την προώθηση υγείας και μακροζωίας αναφέρει ο Walter Willett, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Ιατρική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Χάρβαρντ.

Το συνέδριο που ξεκίνησε  σήμερα Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με τις εξής θεματικές:

-Ιστορία και πηγές της μεσογειακής διατροφής.

-Παχυσαρκία, διαβήτης και σύγχρονη διατροφή.
-Επιδημιολογία της μεσογειακής διατροφής.
-Ελληνικά φυτά και βότανα: Ο ρόλος τους στη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ως φυσικών μέσων αποκατάστασης.

Οι θεματικές της Τρίτης 17 Οκτωβρίου είναι:

-Βασικές συνιστώσες της μεσογειακής δίαιτας.
-Το ελαιόλαδο ως φάρμακο.
-Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Τι αγοράζω για την οικογένειά μου.
-Αιγοπρόβειο γάλα και ελληνικό γιαούρτι.

Οι θεματικές της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου είναι:

-Μια τυχαία δοκιμασία της μεσογειακής διατροφής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

-Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Barilla με τη μεσογειακή διατροφή.
-UMass Dining: Το μεγαλύτερο αυτόνομο πρόγραμμα συλλογικής εστίασης.
-Έρευνα για την «αυτοαναφερόμενη κατανάλωση και τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής» μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
-Μεσογειακή διατροφή: Κλειδί για την ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
-Παρουσίαση της «Μακεδονικής Κουζίνας» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι θεματικές της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου είναι:

-Προφορικές παρουσιάσεις νέων ερευνητών.

-Πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές της μεσογειακής διατροφής ως πρωτογενούς πρόληψης.
-Πολυφαινόλες και επιπτώσεις στην υγεία.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης επιστήμονες, όπως οι Walter C. Willett, Eric Rimm, Mercedes Sotos Prieto, Προκόπιος Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου, Δημήτρης Κουρέτας, Nicholas H.E. Mezitis, Ramon Estruch, Rosa Maria Lamuela, Αντωνία Τριχοπούλου κ.ά.
Επίσης, εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης, η Επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Ελένη Μαλούπα, η Διευθύντρια Διατροφής της Barilla Valeria Rapetti, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εστίασης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Ken Toong, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: Mediterranean Diet and Health / Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας/φώτο αρχείου