Ημερίδα για την προώθηση της Γενοκτονίας των Ποντίων καθώς και του ζητήματος της προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού στην Τουρκία διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Η εκδήλωση με θέμα την ελληνοχριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 συμμετείχε ο Γερμανός Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του CDU κ. Reiner Wieland, καθώς επίσης και οι ομιλητές Γερμανός Συντονιστής για τον διεθνή θρησκευτικό διάλογο του Ιδρύματος “Konrad Adenauer” κ. Otmar Oehring, ο κ. Claudio Monge, Ιταλός ιερέας και θεολόγος από το πολιτιστικό κέντρο DoST-I της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Δημήτριος Κούρτης, νομικός, ειδικός σε θέματα γενοκτονιών και ο κ. Θεοδόσης Κυριακίδης, ιστορικός/θεολόγος, ερευνητής Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το παρών έδωσαν στην ημερίδα επίσης οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, Γ. Κύρτσος, Μ. Κεφαλογιάννης, Σοφία Σακοράφα, Ελευθέριος Συνοδινός, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Λευτέρης Χριστοφόρου καθώς εκπρόσωποι Ποντιακών συλλόγων από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Η ημερίδα είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στα ζητήματα της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων στην κάθ’ ημάς Ανατολή, που συνιστούν μέγιστη παράμετρο των τραγικών συνεπειών της Γενοκτονίας καθώς πέραν των χιλιάδων θυμάτων, το ιστορικό υπόβαθρο, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον των γηγενών Ελλήνων Ορθοδόξων υπέστησαν παρομοίως σχεδόν ανεπανόρθωτη βλάβη με απαράδεκτες μετασκευές και καταστροφές όσο και διαστρέβλωση των συμβόλων τους.

Οι ομιλητές με τη σειρά τους προσπάθησαν να αποδείξουν με στοιχεία την πολιτική αυτή και να θέσουν τόσο την χώρα θύτη, όσο και την πολιτισμένη Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της Ιστορίας καθώς όλα αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οφείλουν να προστατεύονται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Ο κ. Oering όπου παράλληλα συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας του ΟΑΣΕ στην συμβουλευτική ομάδα για την θρησκευτική ελευθερία, παρουσίασε το ζήτημα στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής καθώς και την διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των Κρατών. Ο κ. Monge, ειδικευμένος στην κοινωνιολογία των θρησκειών ανέπτυξε στοιχεία που αναδεικνύουν την οικουμενικότητα των μνημείων ως χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Κούρτης ως υποψήφιος διδάκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου μίλησε για την γενοκτονία αναλύοντας παράλληλα και τις πολιτισμικές της διαστάσεις. Με την σειρά του, ο κ. Κυριακίδης παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο των εκκλησιών, των σχολείων και των μοναστηριών της περιοχής και το καθεστώς που επικρατεί στη σύγχρονη Τουρκία σχετικά με την προστασία και την διαφύλαξή τους.

Τέλος ο κ. Οσιπίδης, ως Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη για την στήριξη αυτής της εκδήλωσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάτω από την αιγίδα του οποίο πραγματοποιήθηκε η ημερίδα και παρουσίασε τις δράσεις και τους σκοπούς της Ομοσπονδίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τον ρόλο των ποντιακών σωματείων ανά τον κόσμο.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Ζαγοράκης επεσήμανε την ανάγκη για τη διεθνή προώθηση των ζητημάτων αυτών σε πολιτικά κέντρα όπως οι Βρυξέλλες, έδρα της Ε.Ε. και πολλών διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, αλλά και εκτός Ευρώπης. Συνέχισε υπογραμμίζοντας την σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ζητήματα αυτά, καθώς όπως τόνισε «καθημερινά, εκατοντάδες ευρωβουλευτές από όλη την Ε.Ε., από όλες τις πολιτικές ομάδες εργάζονται στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο σκοπό. Αυτοί, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές τόσο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, όσο και της προστασίας της εθνικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς. Η παρουσία των συναδέλφων καθώς και στελεχών από διαφορετικές χώρες το αποδεικνύει περίτρανα».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε τον ρόλο των Ελλήνων της διασποράς στο σκοπό αυτό, αλλά και την διαχρονική δράση των ποντιακών συλλόγων και ομοσπονδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε την ευγενική υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, έκλεισε με την απονομή από τον κ. Οσιπίδη ενός αναμνηστικού σε όλους τους ομιλητές.

Πηγή:epontos