Ο Οργανισμός « You in Europe», που εδρεύει στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, συμμετείχε με εκπροσώπους από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας και Διαβατών, στο Διεθνές πρόγραμμα Educate Δράση Κατάρτισης (International Training Activity) , με θέμα την κοινωνική ενσωμάτωση των φυλακισμένων που διοργανώθηκε από τις 16 έως 20 Οκτωβρίου στην πόλη Almeria στην Ισπανία, υπό τον συντονισμό του Ιταλικού κοινωνικού συνεταιρισμού “L’ Ovile”.
Η Δράση ΚΑ2 Erasmus+ “Educate – Educators for Inclusive and Effective Reintergration of Inmates” αποτελεί ένα 2ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι 5 κοινωνικοί φορείς: L’ Ovile NGO από την Ιταλία, Noesso NGO από την Ισπανία, Sapana NGO από την Πορτογαλία, Bistrita Penitentiary από τη Ρουμανία και η Α.Μ.Κ.Ε You in Europe από την Ελλάδα.


Η παραπάνω Στρατηγική Σύμπραξη στοχεύει στη χάραξη διαύλων επικοινωνίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, εμψύχωσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των κρατουμένων.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην Ισπανία από τον κ Jorge Ollero Peran, στέλεχος της Ομοσπονδίας Elance, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Noesso κ Miguel Martin παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο οργανισμός του για τα προγράμματα θεραπείας που εφαρμόζει σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.


Αμέσως μετά η κ. Ester Munoz, υπεύθυνη του παιδαγωγικού προγράμματος του Ιδρύματος Don Bosco που δραστηριοποιείται σε όλη την Ισπανία, παρουσίασε το μοντέλο ανάπτυξης και βελτίωσης των δεξιοτήτων μέσω της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης που εφαρμόζεται σε όλη την χώρα.
Το απόγευμα και στο πλαίσιο του προγράμματος Oblatas reintegration Flat που υλοποιεί ο οργανισμός Noesso, ακολούθησε επίσκεψη σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται από τον οργανισμό όπου διαμένουν πρώην κρατούμενοι ή και κρατούμενοι που βρίσκονται λίγο πριν την έκτιση της ποινής τους με σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.


Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για το πρόγραμμα Re-Incorpora, ένα εξαιρετικά καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο ο οργανισμός Noesso αλλά και άλλοι ισπανικοί οργανισμοί υλοποιούν σε συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες Ισπανικές τράπεζες την “La Caixa” Bank.
Η παραπάνω τράπεζα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, χρηματοδοτεί θέσεις 6μηνης εργασίας για πρώην φυλακισμένους σε περισσότερες από 800 εταιρίες στην Ισπανία, όπου την ευθύνη υλοποίησης του έργου αναλαμβάνουν Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί ξεκινώντας από την επιλογή των δικαιούχων και τελειώνοντας με την αξιολόγηση του προγράμματος ατομικά για τον κάθε δικαιούχο. Όπως αναφέρθηκε πάνω από 28000 πρώην κρατούμενοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 30% συνέχισε να εργάζεται στις παραπάνω εταιρίες.
Η κ Patricia Maldonado από το ίδρυμα “La Caixa” , η κ Arancha Lasso de la Vega περιφερειακή συντονίστρια του προγράμματος και η κ Gemma Galan τεχνική σύμβουλος του προγράμματος ήταν οι ειδικοί που εξήγησαν στους συμμετέχοντες την μεθοδολογία του προγράμματος.
Την τρίτη ημέρα ακολούθησε η επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα της Almeria όπου μετά το καλωσόρισμα του διευθυντή κ Miguel Angel de la Cruz, η κ Mercedes Hernandez, δικηγόρος υπεύθυνη νομικής υποστήριξης κρατουμένων και σύμβουλος προγραμμάτων επανένταξης παρουσίασε το ισπανικό σωφρονιστικό σύστημα, ενώ η κ Maria Victoria Lucio Alonso παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τυπικής και Μη Τυπικής Μάθησης που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.
Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε μια πολύ λεπτομερής ξενάγηση στους χώρους της φυλακής όπου το υπεύθυνο προσωπικό εξήγησε στους συμμετέχοντες τους κανόνες λειτουργίας σε κάθε τομέα, παρουσιάζοντας παράλληλα κάποιες καινοτόμες μεθόδους στην Μη Τυπική Εκπαίδευση στην οποία δίνεται ιδιαίτερο βάρος. Η επίσκεψη έκλεισε με την παρακολούθηση μουσικοχορευτικής παράστασης από τους κρατουμένους.
Κατά την διάρκεια της τέταρτης ημέρας οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τις δομές του οργανισμού Noesso όπως τα διαμερίσματα διαμονής κρατουμένων και πρώην κρατουμένων του προγράμματος Vivienda de Apoyo a la reinsercion, το κέντρο φροντίδας και προστασίας ανηλίκων “Paco Fernandez” καθώς και το θεραπευτικό
κέντρο εξαρτημένων ατόμων “La Quinta”στο ορεινό χωριό Laujarde Andarax. Οι παραπάνω επισκέψεις και ξεναγήσεις ήταν ιδιαίτερα επωφελείς για τους συμμετέχοντες εφόσον είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή δουλειά που γίνεται από τον οργανισμό στην βοήθεια και υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η τελευταία ημέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στην εργοστάσιο τυποποίησης συσκευασίας και διανομής λαχανικών και φρούτων της περιοχής, της συνεταιριστικής οργάνωσης VICASOL SCA Company η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα επανένταξης Re-Incorpora.
Το πρόγραμμα έκλεισε στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του οργανισμού Noesso όπου οι συμμετέχοντες αποτύπωσαν τα εμπόδια, τις προκλήσεις, τις καινοτόμες ιδέες, τις καλές πρακτικές και τα σημεία ενδιαφέροντος που εντόπισαν σε αυτήν την συνάντηση.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 17 έως τις 19 Ιανουαρίου 2018 όπου και θα γίνει η αποτίμηση του πρώτου χρόνου του προγράμματος και θα δοθούν οι κατευθύνσεις για τις δράσεις του δεύτερου χρόνου.