Η έντονη βροχόπτωση και ο δυνατός αέρας Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 20 πτώσεις δέντρων ενώ την ίδια ώρα αποκολλήθηκαν πινακίδες και τέντες από μπαλκόνια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα και Καλαμαριά.
Κάποια από τα δέντρα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, προκαλώντας υλικές ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς διερχόμενος.
Η Πυροσβεστική προχώρησε σε έξι αφαιρέσεις αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί στο  οδόστρωμα των δρόμων  μπορεί να έχουν συσσωρευθεί  νερά από την βροχή και αυτό μπορεί να προκαλέσει ολισθηρότητα στα οχήματα.

-Μέχρι αυτή την ώρα στην Ε.Ο Θεσσαλονίκης- Μουδανιών και Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου η κίνηση διεξάγεται κανονικά και  δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, οι οδηγοί ωστόσο πρέπει να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες λόγω της ολισθηρότητας του βρεγμένου οδοστρώματος.

-Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης Έδεσσας, στα όρια του Νομού Πέλλας. -Κλειστός είναι και ο επαρχιακός δρόμος και στα δύο ρεύματα που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

-Στην Πιερία, κλειστός είναι από το 12ο χλμ ο επαρχιακός δρόμος Κατερίνης- Αγίου Σπυρίδωνος αλλά και ο δρόμος Κατερίνης- Καρύτσας, επίσης στο 12χλμ.

-Διεκόπη εκ νέου η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας, στο 10ο χλμ, σημείο το οποίο πλημμύρισε χθες και αποκαταστάθηκε σήμερα στις 08:00 το πρωί. Ωστόσω, λόγω συσσώρευσης υδάτων, η διέλευση των οχημάτων καθίσταται δυσχερής

-Στο Κιλκίς προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο επαρχιακό δίκτυο των περιοχών Τούμπας και Ευρωπού.

-Στην Ημαθία, έχουν φουσκώσει τα νερά του τριπόταμου, παραπόταμου του Αλιάκμονα και έχουν καταγραφεί μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε ανώνυμες δημοτικές οδούς στο Ταγαροχώρι και Λαζοχώρι

Σε επιφυλακή η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας

Όλη τη νύχτα δούλευαν υπάλληλοι και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων καθώς η κακοκαιρία έπληξε, από χθες, πολλές περιοχές όπως στην Πιερία, την Πέλλα, την Ημαθία και το Κιλκίς ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα σήμερα και τις επόμενες μέρες. Σε επιφυλακή βρίσκονται η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και όλες οι τεχνικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του καιρού, όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο fm104.9», ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Κύλησε η νύχτα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση, κάναμε παρεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα όπου υπήρξε ανάγκη, όπως στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος όπου είχε πλημμυρίσει το οδόστρωμα του εθνικού δικτύου, ειδικά στην έξοδο της Χαλκηδόνας και προς την Πέλλα, στην είσοδο των Κουφαλίων, στα Μάλγαρα, στα Κύμινα, στην Κατερίνη, στον Κολινδρό και στο Κιλκίς», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης. «Τα μηχανήματα δούλεψαν όλη τη νύκτα και παραμένουν για καθαρισμό».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως πιθανότατα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και συνέστησε στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με την αστυνομία και την πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Θύμισε, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον ευρωπαΙκό αριθμό κλήσης 112 για να ζητήσουν βοήθεια.

Ο κ. Στεργιάδης υπογράμμισε ότι τα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας στην Περιφέρεια έχουν επισημανθεί.

«Τα ρέματα είναι πάντα αυτά που μας απασχολούν και που δημιουργούν προβλήματα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτό πέρσι στο Δήμο Θερμαϊκού. Είμαστε σε ένα σημείο που παραδίδουμε και ολοκληρώνουμε τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Δ. Θερμαϊκού» κατέληξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την ασφάλεια και προστασία τους

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδόσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το οποίο θα ισχύσει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 .

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί. Παράλληλα η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.