Μειώνεται το ποσό των καταθέσεων και χάνουν το Κοινωνικό Μέρισμα χιλιάδες δικαιούχοι – Ανάσα η απόφαση να μην υπολογιστεί το τεκμαρτό αλλά το πραγματικό εισόδημα – Δείτε αναλυτικά τις ανατροπές σε όσα γνωρίζαμε για τα κριτήρια
Ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες αποφάσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα. Οι πληροφορίες του newsit.gr με βάση το σχετικό ΦΕΚ δείχνουν ότι θα είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια.

Σημαντική, θετική αλλαγή είναι πάντως το γεγονός ότι δεν διανεμηθεί το μέρισμα βάσει του τεκμαρτού, αλλά βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

Μπαίνουν ωστόσο πολύ αυστηρά κριτήρια σε καταθέσεις και ακίνητη περιουσία. Όπως από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας το ανώτατο όριο της συνολικής οικογενειακής περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 180.000 ευρώ. Εάν μια οικογένεια έχει μεγαλύτερης αξίας ακίνητη περιουσία θα αποκλείεται αυτόματα από το μέρισμα.

Ακόμη πιο σημαντική είναι η αλλαγή στα δεδομένα που ως σήμερα διέρρεαν και αφορούν στις καταθέσεις.

Έτσι με βάση τις πληροφορίες του newsit.gr το ανώτατο όριο καταθέσεων μπαίνει στα 9.000 ευρώ. Όταν οι καταθέσεις των μελών μιας οικογένειας ξεπερνούν αυτό το όριο η οικογένεια αποκλείεται από το μέρισμα.

Παράλληλα το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 27.000 ευρώ, ποσό σημαντικό που καλύπτει αρκετά μεγάλο μέρος των νοικοκυριών.

Παγίδα αποτελεί ωστόσο και η ασφάλιση τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31/10/2017. Αυτό αποκλείει νέους και νέες που μένουν με τους γονείς τους και δεν εργάζονται ή έχουν εργαστεί ανασφάλιστοι για κάποιο διάστημα.

Ποιοι δεν δικαιούνται Κοινωνικό Μέρισμα

Εξαιρούνται όσοι:

– εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας,
– δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
– δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
– δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Πηγή:newsit.gr