Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να τοποθετηθούν στα γερμανικά αεροδρόμια ως «απάντηση» στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εφαρμόζει συστηματικούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα και να επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους με ΤΗ ΧΏΡΑ αντιμετωπίζοντάς την έτσι σαν μία χώρα εκτός Σένγκεν.

Αρμοδιότητα των ελλήνων αστυνομικών θα είναι να συνδράμουν τους γερμανούς συναδέλφούς τους στον έλεγχο των ταξιδιωτών από Ελλάδα.

Ωστόσο τονίζεται πως έλεγχο στα αεροδρόμια κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι τοπικές αρχές.

Ακόμη, δεν έχει ωστόσο ακόμα προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα τοποθετηθούν οι έλληνες αστυνομικοί. Δύο από αυτούς είναι αποφασισμένο να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου και δύο στης Φρανκφούρτης. Πιθανολογείται ότι θα μεταβούν στη Γερμανία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενόχληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Παράλληλα, την ενόχλησή τους εξέφρασαν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί.

Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:

-Επιλεκτικοί και όχι για ευρωπαίους πολίτες
-Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια
-Θα γίνονται διακριτικά.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ’ επανάληψη ερωτήσεις του Ν. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.

Επισημαίνεται ότι συνολικά 6 χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).