Παρόλο που το 2017 ανακηρύχθηκε στην Ρωσία ως «έτος Τουρκίας» η γεωπολιτική κατάσταση στην Τουρκία αποθάρρυνε τους Ρώσους τουρίστες να την επιλέξουν ως προορισμό.

Οι ακυρώσεις των πακέτων προς την Τουρκία , η ενίσχυση της ισοτιμίας του ρουβλίου, και οι συνεχείς αναβολές στην επανέναρξη της γραμμής Ρωσίας- Αιγύπτου είναι οι βασικοί παράγοντες που φέτος η τουριστική κίνηση από την Ρωσία ήταν αυξημένη κατά 15%-20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βραβευμένου ως «Αγαπημένου Tour Operator της Ρωσίας», “Tez Tour” για το 2018 υπάρχει μεγάλη αύξηση σε προκρατήσεις συγκριτικά με το 2017. Για την Κρήτη η αύξηση είναι 41%, στην Χαλκιδική 132%, την Πελοπόννησο 14%, την Ρόδο 18% και την Κέρκυρα 115%.

Οι Ρώσοι μαζί με τους Γάλλους ήταν οι τουρίστες που το 2017  ξόδεψαν περισσότερα χρήματα κατά άτομο συγκριτικά με το 2016. Από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας ένας Ρώσος τουρίστας το 2016 ξόδευε κατά μέσο όρο 608 ευρώ ενώ το 2017 ξόδεψε 613 ευρώ ενώ ένας Γάλλος ξόδευε 379 ευρώ το 2016 και φέτος ξόδεψε 520 ευρώ.

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά για την χώρα μας αλλά η κίνηση συγκρατείται από μία σειρά παραγόντων όπως η αυξήσεις των ξενοδοχειακών τιμών για το 2018, το τέλος διανυκτέρευσης, η πολιτική κατάσταση στην Ρωσία (χρονιά εκλογών) και οι βελτιούμενες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TEZ TOUR HELLAS, Δημήτρης Χαριτίδης δήλωσε ότι « το 2017 το 29% των Ρώσων τουριστών προτίμησαν να κάνουν διακοπές σε θέρετρα της χώρας τους, το 13% επέλεξε την εξωτική και φθηνή Ταϊλάνδη, το 9% την Ελλάδα για να ακολουθήσει η Κύπρος (8%), η Τουρκία, η Τυνησία, η Ινδία και η Ισπανία με τα χαμηλότερα ποσοστά. Αντιθέτως το 2016, Αίγυπτος και Τουρκία ήταν για τους Ρώσους οι δημοφιλέστεροι προορισμοί σε ποσοστά 27% και 26% αντίστοιχα.»

«Πέρυσι επισκέφτηκαν την χώρα μας περίπου 800.000 και φέτος είχαμε αύξηση 15% με 20%, δηλαδή ήρθαν  περίπου 1 εκατ. τουρίστες» ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος του τουριστικού οργανισμού TEZ Tour Μανώλης Απλαδενάκης, προσθέτοντας ότι για φέτος, «παρατηρείται αύξηση πωλήσεων στα ακριβά πακέτα καθώς και αύξηση μέσης τιμής πακέτου». Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2018, όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, σημαντικό ρόλο θα παίξουν παράγοντες όπως οι αυξήσεις των ξενοδοχειακών τιμών, η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία (χρονιά εκλογών), οι κυρώσεις της Ε.Ε προς τη Ρωσία αλλά και τι τελικά θα αποφασιστεί με το τέλος διανυκτέρευσης.

Όπως εύστοχα σχολίασε στο φόρουμ της Tez Tour ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου “Aldemar Resorts”, «Ένας επί πλέον φόρος, μη ανταποδοτικός, στους πολλούς που βαρύνουν το ελληνικό τουριστικό πακέτο, δεν μπορεί παρά να σημάνει την εξόντωση των ξενοδοχείων και το τελικό χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα μας».

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο δεύτερο τουριστικό forum της ΤΕΖ TOUR που διοργανώθηκε στην Ρόδο στο ξενοδοχείο Aldemar Amilia Mare με θέμα : «Οι ανατολικές αγορές – Μύθοι & πραγματικότητα – Προοπτικές για την διετία 2017 – 2018».