Μία από τις πλέον δύσκολες εβδομάδες ξεκινούν σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πρέπει να γίνουν, τόσα πολλά ώστε την επόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στο τελευταίο Eurogroup του 2017, να υπάρξει η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς και να λήξει το θέμα της 3ης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό.
Σήμερα συνεδριάζει το Euroworking group προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να επιστρέψει το κουαρτέτο στην ελληνική πρωτεύουσα. Εάν αυτό συμβεί που είναι και το πλέον πιθανό, τότε οι δανειστές θα είναι στην Αθήνα αύριο και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις – εξπρές, οι οποίες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως την Κυριακή το βράδυ, προκειμένου να πάνε με μία συμφωνία στο Eurogroup.

Αγκάθια υπάρχουν ακόμη στο τραπέζι, όπως το θέμα της ενέργειας, η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» και οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά δεν φαίνεται να είναι ικανές να ανατρέψουν το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο υπάρχει και plan B στην ελληνική κυβέρνηση, το οποίο ούτε καν θέλουν να το συζητάνε, αλλά το έχουν ως λύση έκτακτης ανάγκης. Αυτό λέει ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή, να παραμείνουν τα κλιμάκια στην Αθήνα έως τις 9 Δεκεμβρίου, και εν συνεχεία μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να πάνε στην Ν. Υόρκη όπου και διοργανώνεται εκδήλωση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τα αγκάθια

Τα αγκάθια

Τα μέχρι στιγμής ζητήματα που μένουν ανοικτά είναι:

Πλειστηριασμοί: Σήμερα κληρώνει για τους συμβολαιογράφους και την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Θεωρητικά το θέμα δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα, ενώ απομένει να καταλήξουν και στον οδικό χάρτη πλειστηριασμών για το 2018. .
Αποκρατικοποιήσεις: Οι δανειστές ζητούν ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο Υπερ­Ταμείο. Επιθυμούν απτά βήματα προόδου σε κινήσεις – ορόσημα όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Ελληνικού. Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.
Εργασιακά: Στο σχέδιο προβλέπεται η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Τέλος αύριο λήγει η προθεσμία για το swap και απομένει να δούμε πόσα από τα 30 δις του χρέους που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να αναδιανείμει θα μπορέσει να συγκεντρώσει.

Πηγή:newsit.gr