Προβλήματα, με μεγάλες κατηγορίες πολιτών να αποκλείονται, παρατηρούνται κατά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΗΔΙΚΑ από τις 1.492.916 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 641.494 εγκρίθηκαν (ποσοστό 42,97%), ενώ πάνω από 364.924 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή, ενώ οι μη εγγεκριμένες ανέρχονται σε 301.628. Το μέσο ποσό κοινωνικό επιδόματος που δίνεται ανέρχεται στα 574,55 ευρώ. Σημειώνεται ακόμη ότι 128.995 αιτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας θα εγκριθούν τελικά περίπου 1.280.000 αιτήσεις.

Οι αδικίες

Υπάρχει μείζον θέμα με τους φιλοξενούμενους οι οποίοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Επίσης, από το μέρισμα αποκλείονται φορολογούμενους που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό, ενώ από τους αδικημένους είναι και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Τα προβλήματα με τη φιλοξενία και τη δωρεάν παραχώρησης

Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούςζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας.

Το λάθος που έγινε διαπιστώνεται κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, και έρχεται συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί από τους λογιστές κατά την υποβολή των δηλώσεων και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203.

Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί από λάθος και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος.

Μάλιστα οι λογιστές αναφέρουν πως το taxisnet δεν εντόπιζε σφάλμα.

Η εν λόγω επιστολή, την οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), έχει, ως εξής:

«Σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στο κατωτέρω ζήτημα:

Μεταξύ των εξαιρούμενων προσώπων από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος του άρθρου 1, του Ν. 4501/2017, είναι και εκείνα που φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων. Η εξαίρεση διαπιστώνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1.

Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203. Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.

Για την παραδρομή αυτή, το taxisnet, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν εντόπιζε σφάλμα (ως όφειλε), καθόσον η συμπλήρωση του κωδικού 092 που αφορά στη φιλοξενία απαλλάσσει τον φιλοξενούμενο από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας που υπολογίζεται κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, με αποτέλεσμα ο, εν προκειμένης, κατά δήλωση φιλοξενούμενος να επωμίζεται εσφαλμένα και το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ή αντίστοιχα ο κατά δήλωση κάτοικος σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία να θεωρείται και εσφαλμένα φιλοξενούμενος.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την ανωτέρω παραδρομή ή/και την έλλειψη πρόβλεψης ελέγχου στο taxisnet, θεωρούμε εύληπτο το γεγονός ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει συντελεστεί σφάλμα σε βάρος του Δημοσίου, καθόσον στις περιπτώσεις της κατ’ ουσίαν δωρεάν παραχώρησης κατοικίας έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1, άρα η αντικειμενική δαπάνη υπολογίστηκε κανονικά, ενώ στις περιπτώσεις της κατ’ ουσίαν φιλοξενίας ο πίνακας 5.1 δεν έχει συμπληρωθεί.

Ως εκ τούτου, και επειδή συνεπεία των ανωτέρω, διαπιστώνονται χιλιάδες περιπτώσεις άδικου αποκλεισμού πολιτών από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, σας παρακαλούμε όπως επιλύσετε το ανωτέρω ζήτημα με σχετική παρέμβασή σας και με οποιονδήποτε άμεσο και πρόσφορο τρόπο».

Καρέλας: Δεν αλλάζουν εκ των υστέρων τα στοιχεία

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως με τους φιλοξενούμενος σ΄ένα νοικοκυριό ο κ.Καρέλλας μιλώντας στον real fm σήμερα το πρωί τόνισε ότι «τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για ένα έτος δεν μπορεί να το αλλάξουν εκ των υστέρων. Οταν έχεις ένα πρόγραμμα που ανοίγει κλείνει μέσα σε 15 ημέρες, κάνουμε τις ακροβασίες μας αλλά είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε εκ των υστέρων τα νοικοκυριά που έχουν δηλωθεί ως τέτοια». Ειδικότερα για τους ΑΜΕΑ υποστήριξε ότι «προσθέσαμε ένα έξτρα κριτήριο στην απονομή μερίσματος που τους δίνει παραπάνω βαρύτητα τι λεφτά μπορούν να πάρουν»

Σύμφωνα με τον κ.Καρέλλα σήμερα αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα πεδία σχετικά με τη δήλωση τέκνων που γεννήθηκαν εντός του 2017 και τη συναίνεση των προστατευόμενων νέων έως 25 ετών που δεν υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Πηγή: iefimerida.gr