Απαντήσεις στο επώδυνο θέμα των πλειστηριασμών και στο περιεχόμενο της συμφωνίας που «έκλεισε» η κυβέρνηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του διήμερου Αναπτυξιακού συνεδρίου Ιονίων Νήσων που ολοκληρώθηκε στην Κέρκυρα.

Με μία ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην «ασύδοτη, ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα» για την διαστρέβλωση των γεγονότων με στόχο την «κατεδάφιση» της κυβέρνησης.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην θετική πορεία της οικονομίας και στην αναγνώριση αυτής της πορείας «από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους», ο κ.Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα, και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα.

Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα, και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης.

Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπει σ’ αυτό το θολό, αλλά με πολύ καθαρές στοχεύσεις, παιγνίδι κάποιων καλομαθημένων εκπροσώπων του φαύλου παρελθόντος.

Είναι λυπηρό να συκοφαντούν την ίδια τους την πατρίδα, με την ελπίδα έτσι να πλήξουν μια κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Και δεν τους βολεύει.

Δεν θα σταθώ στην εικόνα της οικονομίας, της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας, των ενόπλων δυνάμεων, που παρουσιάζουν. Αδιαφορώντας για την επίπτωση που αυτό μπορεί να έχει στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στην εικόνα της Ελλάδα στο εξωτερικό».

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός εστίασε στην “αιχμή του δόρατος” αυτής της τακτικής που, όπως είπε, είναι οι πλειστηριασμοί και το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δίνοντας απαντήσεις και διαβεβαιώσεις.

– Για τους πλειστηριασμούς:

“Να υπενθυμίσω, τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών.

Επίσης για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής και συγκεκριμένη. Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της.

Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους”.

– Για τη συμφωνία:

• Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ.

• Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης.

• Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ, έτσι που το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ ανεβαίνει στα 910.000.000 ευρώ. Μιλάμε , δηλαδή, για μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού 40%.

• Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%.

• Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων, ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

• Συμφωνήθηκε η ρητή εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.

Ειδικά για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -5,41%, καθώς εκδηλώνονται κινητοποιήσεις στη Μεγαλόπολη και στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

• Η ΔΕΗ ΔΕΗ -5,41% διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.

• Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ ΔΕΗ -5,41%», η παραγωγική βάση της μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο κ.Τσίπρας διευκρίνισε ότι “φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου”.