«Ο αγροτοδιατροφικός χώρος είναι αυτός ο οποίος έχει τις δυνατότητες με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, να βοηθήσει σημαντικά για την επαναφορά της χώρας μας στην κανονικότητα» δήλωσε  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αγορά του Ρέντη.

«Είμαστε στο ξεκίνημα μια χρονιάς που ο αγροτοδιατοφικός τομέας έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος να συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε , τη στήριξη του αγροτοδιατοφικού τομέα από πλευράς κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, προχωρούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ ήδη κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών των παραγωγών.

«Η ψήφιση, παράλληλα, του συγκεκριμένου νόμου, θα  δώσει και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε μαζί με τους αλιείς στην υλοποίηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουμε ετοιμάσει και έχει μεγάλη ανάγκη ο αλιευτικός χώρος, όπως είναι η ίδρυση του Ταμείου αλληλοβοήθειας, για το οποίο η ΕΕ συνεισφέρει μέχρι το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα καλύπτει μελλοντικές ζημιές σε εισόδημα και εξοπλισμό από δυσμενή καιρικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα στον αλιευτικό χώρο » επεσήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμη, πως η συνεργατική δραστηριότητα μέσα από τις δυνατότητες που δίνει το πλαίσιο λειτουργίας του συνεταιριστικού χώρου, αποτελεί προτεραιότητα.

«Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσουν κατά τέτοιο τρόπο οι αγρότες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, όχι μόνο της εγχώριας αγοράς, αλλά και της διεθνούς αγοράς. Όσον αφορά ιδιαίτερα τις εξαγωγές- μιας και βρισκόμαστε σε αυτό το χώρο- πρέπει να σας πω ότι τα κηπευτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μεγάλη συμβολή ώστε να φτάσουμε, την περασμένη χρονιά, σε ένα αποτέλεσμα εξαγωγών περισσότερο από 1,6 δισ. ευρώ.

Πριν από τρία χρόνια είχαμε 2 δισ. ευρώ έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και σήμερα έχουμε πέσει κάτω από τα 400 εκατ. και βεβαίως η καινούρια χρονιά δείχνει ότι θα είναι ορόσημο, γιατί πλέον στοχεύουμε στο να μην υπάρχει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων» εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ