Τις αεροπορικές εταιρείες που τηρούν πιστά το πρόγραμμά τους ανέδειξε ο δείκτης ακρίβειας των πτήσεων OTP (On Time Performance).

Συγκεκριμένα η πιο πρόσφατη κατάταξη της OAG δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του 2018 και βασίστηκε σε δεδομένα από 57 εκατ. πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2017.

Ανάμεσα στις ταχύτερες εταιρείες παγκοσμίως, συγκαταλέγεται και η Aegean Airlines η οποία κατάφερε να βρεθεί στη θέση 18 του Τοπ 20.

Σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης της OAG, η ακρίβεια των δρομολογίων (OTP) αφορά στην άφιξη των πτήσεων οι οποίες δεν μπορεί να καθυστερούν περισσότερο από 14 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα (λιγότερο από 15 λεπτά) από την προγραμματισμένη ώρα του δρομολογίου.

Στο άτυπο «πρωτάθλημα» ακρίβειας πτήσεων της OAG δεν παίρνουν μέρος όλες οι αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη, εξ ου και «League». Μετείχαν οι 250 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου με κριτήριο τον αριθμό των θέσεων που διέθεταν το 2017 (Available Seat Kilometers, ASK) ενώ θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 30.000 πτήσεις τη χρονιά που πέρασε. Η OAG συμπεριέλαβε στις σχετικές επεξεργασίες τις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες ήταν διαθέσιμα στοιχεία τουλάχιστον για το 80% των δρομολογίων τους ενώ συνεκτιμήθηκαν και οι πτήσεις που είχαν ακυρωθεί.

Στο Τοπ 20 της κατηγορίας των εταιρειών που πραγματοποιούν τις περισσότερες πτήσεις (mega airlines) την κορυφή κατέκτησαν δύο ιαπωνικές εταιρείες. Η Japan Airlines βρέθηκε στην πρώτη θέση πετυχαίνοντας ακριβή ώρα άφιξης των πτήσεών της σε ποσοστό 85,27% ενώ στη δεύτερη θέση κατετάγη η All Nippon Airlines με 83,81%.

Οι ισχυρότερες αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα με την Delta Air Lines στην τρίτη θέση (82,76%), την United Airlines στην έβδομη (79,86%) και την American Airlines στην ένατη (78,97%).

Ενδεικτικό των ανακατατάξεων που συντελούνται στο χώρο των διεθνών αερομεταφορών είναι το γεγονός πως στο Τοπ 20 των μεγαλύτερων αερομεταφορέων του κόσμου συμπεριλαμβάνονται 6 εταιρείες της Ασίας, 6 ευρωπαϊκές, μόλις μία από τη Λατινική Αμερική και 7 από τη Βόρεια Αμερική.

Στο Τοπ 20 της κατηγορίας των mainline airlines αεροπορικών εταιρειών που συγκαταλέγονται στις 250 μεγαλύτερες του κόσμου (με βάση τις διαθέσιμες θέσεις του 2017) και πραγματοποίησαν περισσότερες από 30.000 πτήσεις, φιγουράρει η Aegean Airlines. Η ελληνική εταιρεία κατέλαβε την 13η θέση της κατάταξης πετυχαίνοντας ακριβή ώρα άφιξης των δρομολογίων της σε ποσοστό 82,38%. Με τη συγκεκριμένη επίδοση, μάλιστα, η Aegean βρέθηκε στην 5η θέση μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης και στην 18η μεταξύ όλων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των low cost αερομεταφορέων.

Στην κορυφή του Τοπ 20 των μεγάλων εταιρειών (mainline airlines) βρέθηκε η air Baltic με ποσοστό 90,1% των πτήσεών τους να φθάνουν στην ώρα τους. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κινεζική Hong Kong Airlines. Η κινεζική εταιρεία, μάλιστα, εισήλθε για πρώτη φορά στο Τοπ 20 με βάση την ακρίβεια αφίξεων των πτήσεών της (OTP) πραγματοποιώντας άλμα από το 74,46% που πέτυχε το 2016 στο 88,33% που πέτυχε το 2017.

Στην ξεχωριστή κατηγορία των εταιρειών χαμηλού κόστους (low cost) καταγράφεται μια ηχηρή απουσία από το Τοπ 20 της κατάταξης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία του είδους, ιρλανδική Ryanair η οποία δεν κατάφερε να εμφανίζεται στο σχετικό πίνακα.

Στην κορυφή βρέθηκε η ισπανική Vueling Airlines η οποία πέτυχε ακριβή ώρα άφιξης στο 85,25% των πτήσεών της. Στη 18η θέση βρέθηκε η EasyJet με ποσοστό έγκαιρης άφιξης 74,82% ενώ η ανερχόμενη γερμανική Eurowings κατέλαβε τη 10η θέση με 79,39% των δρομολογίων της να φθάνουν στην ώρα τους.

Πηγη: e-dimosio